Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Elektra de Richard Strauss - Opera în interpretări de referință, 15 iunie 2014

Scor : 3.38 ( 8 voturi)

În anul aniversar "Richard Strauss", cunoscuta casă de discuri Deutsche Gramophone a lansat în 11 iunie 2014, chiar în ziua în care s-au împlinit 150 de ani de la nașterea celebrului compozitor german o nouă versiune cu opera "Elektra".

Este "o înregistrare istorică" - spun realizatorii compact discului - cu participarea Capelei de Stat din Dresda. Ansamblul a luat parte la premiera operei Elektra din 25 ianuarie 1909 la Semperoper din Dresda și a mai participat la o singură înregistrare sub bagheta dirijorului Karl Bohm, imprimare realizată în 1960 tot pentru casa de discuri Deutsche Gramophone.

"Elektra" este o tragedie într-un singur act, rezultatul primei colaborări dintre compozitorul Richard Strauss și libretistul Hugo von Hofmannsthal, astăzi fiind una dintre cele mai reprezentate opere care are la bază un subiect din mitologia greacă. Vorbim astăzi despre a douăzecea versiune discografică a acestei operei, prima fiind o înregsitrare din 25 decembrie 1949 cu Dimitri Mitropoulos la pupitrul Ansamblului Filarmonicii din New York.

O nouă versiune electrizantă - se spune despre această imprimare - o versiune de concert ca și prima, ce-l are la pupitrul Capelei de Stat din Dresda pe renumitul dirijor Christian Thielemann - un expert în interpretarea muzicii germane. Iar distribuția este una de "vis" - spun cronicarii despre interpreții care figurează pe coperta discului lansat în 11 iunie 2014. Este vorba despre soprana Evelyn Herlitzius - o interpretă ideală pentru eroina lui Richard Strauss. "Ea nu cântă, ea este însăși Elektra" - se spune despre artista germană care cântă în compania altor interpreți de referință pentru repertoriul straussian și wagnerian: mezzosoprana Waltraud Meier - în rolul Klytemnestra, soprana Anne Schwanewilms - Chrysothemis, tenorul Frank van Aken - Aegisth și basul René Pape - Orest.

Jeanine Costache


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu