Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Mendelssohn cu Chailly - Music box, 16 iunie 2014

Scor : 4.44 ( 9 voturi)

Vă propun un disc care s-a lansat la începutul lunii mai, mai precis în 5 mai 2014, și reunește câteva dintre cele mai reușite lucrări semnate de Felix Mendelssohn, în interpretarea prestigioasă a Orchestrei Gewandhaus din Leipzig, dirijată de Riccardo Chailly. Așa cum se știe, există o legătură foarte puternică între Mendelssohn și Gewadhaus din Leipzig, o legătură de 12 ani între o orchestră și kapelmaister-ul Mendelssohn - compozitorul a primit această funcție în 1835 și și-a păstrat-o până în 1847 când s-a stins prematur din viață.

Cu siguranță, în memoria publicului larg, Mendelssohn rămâne autorul muzicii de scenă "Visul unei nopți de vară" - lucrarea emblematică cu o uvertură scrisă de un Mendelssohn de 17 ani, în 1826 și alte numere adăugate în 1842, printre care și Marșul nupțial.

Este foarte multă strălucire în interpretarea propusă de Orchestra Gewandhaus, poate și inspirația italiană a lui Riccardo Chailly aduce încă mai multă lumină.

Pianistul Saleem Ashkar

Mi-a plăcut foarte mult și interpretarea celor două concerte pentru pian și orchestră de Mendessohn care figurează pe acest disc inclus în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2014, unde vă invit să dați note albumelor intrate în competiție.

Solist este pianistul Saleem Ashkar, născut la Nazareth în 1976, pe care am avut ocazia să-l ascultăm și la București, într-una dintre edițiile Festivalului Enescu. Cu o carieră care a început pe când el avea 17 ani și a însemnat și un debut la Carnegie Hall din New York la 22 ani, putem spune că Saleem Ashkar este astăzi un artist matur, ceea ce se simte și în interpretarea sa atât de inspirată, pe lângă un aspect virtuoz de neocolit.

Dirijorul Riccardo Chailly

În decembrie 2013 s-a confirmat un zvon care circula de mai multe luni: că din ianuarie 2015, următorul dirijor principal al celebrului Teatru Scala din Milano avea să fie Riccardo Chailly, urmând ca din 2017 să preia și atribuțiile directorului muzical - actualmente, director muzical al Scalei este Daniel Barenboim. Chailly a debutat la Scala în urmă cu 40 ani - adică pe când avea 21 ani, ca asistent al lui Claudio Abbado. Iar de curând, s-a anunțat și că va exista o continuare a colaborării dintre Chailly și Orchestra Gewandhaus din Leipzig - un nou contract a fost semnat, cu valabilitate până în anul 2020.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu