Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Maddalena del Gobbo - Viola d'emozione, Music box, 9 iunie 2014

Scor : 3.80 ( 5 voturi)


Iunie, cu muzică veche de cea mai bună calitate: și astăzi vă aștept cu un album special, care cuprinde lucrări pentru viola da gamba, un album semnat de violoncelista italiană stabilită în Austria, Maddalena del Gobbo și clavecinistul Ewald Donhoffer. Albumul se intitulează Viola d’emozione, a fost lansat în Austria cu doar câteva zile în urmă, adică în 6 iunie 2014 – a fost o prezentare în cadrul Festivalului de Rusalii de la Salzburg.

Handel, Telemann, Abel și Carl Philipp Emanuel Bach – pe un album inclus în cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2014”, unde vă invit să dați note discurilor intrate în competiție.

Un instrument interesant, strămoșul violei și violoncelului de astăzi, viola da gamba s-a născut în Spania medievală, în secolul al XV-lea și a fost folosit cu precădere în perioada renașterii și barocului. Viola da gamba a fost instrumentul favorit al regelui francez Ludovic XIV-lea, de aceea a și cunoscut o mare popularitate în Franța. Marin Marais este recunoscut pentru piesele sale dedicate violei de gamba – iar un film din 1991, Tous les matins du monde, a făcut cunoscută creația lui Marin Marais și Monsieur de Sainte Colombe publicului larg.

Însă și alți compozitori au scris mult pentru viola de gamba – printre ei Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann, Carl Philipp Abel.

Muzică dintr-o altă lume pe acest album lansat de casa Archiv în 6 iunie 2014 și o inițiativă a Universal Music Austria – observ că în ultimul timp, filialele locale ale marilor companii de discuri au un cuvânt din ce în ce mai greu de spus pe piața discografică.

Muzică dintr-o lume în care Carl Friedrich Abel era o adevărată vedetă, un faimos virtuoz al violei de gamba, autor a numeroase lucrări pentru acest instrument. Abel a fost și elevul lui Johann Sebastian Bach, dar și prieten cu unul dintre fii lui Bach, Johann Christian Bach, în perioada când activa la Londra.

Virtuozitatea din Sonatele lui Carl Friedrich Abel este atât de frumos pusă în lumină de interpretarea Maddalenei del Gobbo pe discul Viola d’emozione, de exemplu, o sonată a cărei partitură figurează în colecția Drexel donată la finalul secolului al XIX-lea Bibliotecii muzicale din New York.

Viola de gamba – un instrument pe care-l întâlnim și în creația lui Carl Philipp Emanuel Bach, unul dintre fii lui Johann Sebastian și fin al unui alt mare compozitor, Georg PhilippTelemann. Anul acesta, în 8 martie, s-au împlinit 300 de ani de la nașterea lui Carl Philipp Emanuel Bach; în semn de omagiu, Maddalena del Gobbo a inclus pe discul ei Viola d’emozione una dintre cele două sonate pentru viola da gamba și clavecin semnate de Carl Philipp Emanuel Bach.

Este timpul să aflăm cine este Maddalena del Gobbo – o italiancă născută la Udine care a început să studieze mai întâi pianul și baletul, dar care s-a îndrăgostit apoi de viola de gamba. Tocmai pentru a aprofunda studiul acestui instrument, Maddalena del Gobbo s-a mutat apoi la Viena – se întâmpla în urmă cu aproape 20 ani, iar ea era o adolescentă de 13 ani. Și-a finalizat studiile de violoncel la Conservatorul din Viena, iar apoi, decizia de a se dedica exclusiv violei de gamba a fost luată – și așa au urmat recitaluri, concerte și acest prim disc din cariera ei.

Destul de rar avem ocazia de a asculta pe vreun disc viola da gamba – poate doar pe discurile lui Jordi Savall, un maestru contemporan al acestui instrument. Așa că apariția unei tinere virtuoze la acest instrument este binevenită. Dacă doriți să o cunoașteți mai bine pe Maddalena del Gobbo – aveți la dispoziție un testimonial video.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu