Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Anne Sophie Mutter & Lambert Orkis - The Silver Album: Music box, 5 și 12 mai 2014

Scor : 3.67 ( 6 voturi)


The Silver Album se intitulează discul lansat în 5 mai 2014, posibil de ascultat la Radio România Muzical în aceeași zi. The Silver Album: pentru că marchează aniversarea unei "nunți" artistice de argint - 25 ani de colaborare între violonista Anne Sophie Mutter și pianistul Lambert Orkis. 25 ani cu numeroase turnee de recitaluri și discuri și o simbioză perfectă între doi muzicieni care au cântat pentru prima dată împreună în decembrie 1988 într-un turneu prin Statele Unite ale Americii.

Acest album aniversar include două discuri: parte dintre înregistrări au apărut anterior, altele au fost realizate special pentru această ocazie. Am ales ca în edițiile din 5 și 12 mai 2014 ale emisiunii "Music box" să ascultăm lucrările cu greutate de pe acest album, inclus și în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2014".

Lucrări de Beethoven, Brahms, Mozart…

Înregistrarea Sonatei op.30 nr.2 în do minor de Ludwig van Beethoven cred că spune multe despre acești muzicieni excepționali - despre comunicarea aproape empatică dintre cei doi, cât și finețea, subtilitatea interpretării. De altfel, chiar Anne Sophie Mutter mărturisea: "A fost un adevărat noroc pentru mine să-l întâlnesc pe Lambert. A devenit foarte repede evident că respiram și frazam în exact același mod. Cu Lambert pot să fac orice". De exemplu, adaug eu, să înregistreze una dintre cele mai reprezentative versiuni ale Sonatei nr.2 op.100 în la major de Johannes Brahms, o înregistrare apărută inițial în 2010, însă înscrisă și pe albumul aniversar lansat în 5 mai 2014 de casa Deutsche Grammophon.

Alături de reeditări ale unor înregistrări care au marcat inconfundabil parcursul artistic al celor doi există și lucrări înregistrări pentru prima oară - așa cum este La Follia per violino solo de Krzysztof Penderecki - o lucrare datată 2013, dedicată lui Anne Sophie Mutter, interpretată chiar de violonista germană în premieră mondială la Carnegie Hall din New York în 14 decembrie 2013.

Sonata KV 481 în Mi bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart, a apărut inițial în 2006, atunci când Anne Sophie Mutter își sărbătorea 30 ani de activitate artistică prin editarea integralei sonatelor pentru vioară și pian de Mozart, înregistrate alături de același partener fidel de recital, pianistul Lambert Orkis.

Anne Sophie Mutter - o mare violonistă a timpurilor noastre

50 ani de viață și aproape 40 ani de carieră artistică - Anne Sophie Mutter a fost un copil-minune lansat de dirijorul Herbert von Karajan cu care a înregistrat majoritatea concertelor importante pentru vioară și orchestră pe când era încă o adolescentă. Însă astăzi, nu numai amintirea copilului minune rămâne, ci contează mai mult reușitele artistului matur Anne Sophie Mutter - 87 de discuri și DVD-uri apărute la Deutsche Grammophon, numeroase premii, printre care 4 premii Grammy și o reputație de invidiat, susținută și de implicarea violonistei germane în ceea ce privește interpretarea muzicii contemporane.

Stilul de interpretare al lui Anne Sophie Mutter este mai curând unul de tip clasic, dublat de căldură emoțională și o inteligență evidentă. Este cheia unui succes întins pe aproape 4 decenii care a dus și la înregistrarea Sonatei nr.1 op.13 în la Major de Gabriel Faure.

Lambert Orkis, un excepțional pianist american

Dacă Anne Sophie Mutter este un nume cunoscut iubitorilor români de muzică clasică, poate că numele lui Lambert Orkis este mai puțin rezonant. Dincolo de strânsa lui colaborare cu Anne Sophie Mutter, Lambert Orkis a lucrat o perioadă îndelungată alături de violoncelistul Mstislav Rostropovici; este recunoscut și pentru interpretările sale pe instrumente de epocă, dar și pentru versiunile sale conferite muzicii contemporane: la 68 de ani, Lambert Orkis este un artist împlinit aflat la momentul bilanțurilor. Unul dintre ele - 25 de ani de colaborare cu Anne Sophie Mutter și un album pe care găsim premiera mondială discografică a Sonatei nr.2 pentru vioară și pian de Andre Previn, o lucrare dedicată lui Anne Sophie Mutter în 2012 de Andre Previn, cel care i-a fost soț între 2002 și 2006.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu