Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Dvorak cu violoncelista Alisa Weilerstein: Music box, 28 aprilie 2014

Scor : 4.86 ( 7 voturi)

Avem ocazia să o ascultăm pe violoncelista americană Alisa Weilerstein, cea care la începutul lunii aprilie 2014 primea titlul de "artistului anului" oferit de BBC Music Magazine pentru primul ei disc apărut la casa Decca, conținând concerte de Elgar și Carter. Dacă sunteți interesați să ascultați acest disc, puteți să o faceți pe site-ul emisiunii "Interpreți de ieri și de azi".

Astăzi avem posibilitatea să ascultăm al doilea disc al Alisei Weilerstein apărut la casa Decca în 7 aprilie 2014 - albumul conține exclusiv lucrări de Antonin Dvorak și este inclus în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2014". Vă invit să vizitați acest site pentru a da note discurilor intrate în concurs: pe baza notelor ascultătorilor, la finalul anului vom desemna discul de muzică clasică al anului 2014.

Noul disc al Alisei Weilerstein se deschide cu binecunoscutul concert op.104 în si minor de Antonin Dvorak - cred că este una dintre cele mai frumoase, emoționante și lirice versiuni pe care le-am ascultat în ultimii ani. Violoncelista Alisa Weilerstein a înregistrat acest concert alături de Orchestra Filarmonicii Cehe, dirijor Jiri Belohlavek.

Este momentul...

....să aflăm mai multe despre violoncelista americană Alisa Weilerstein, despre care, sunt convinsă, se cunosc prea puține detalii în România. Are 32 ani; în 2011 era câștigătoare unui "genius grant" din partea MacArthur Foundation, una dintre cele mai importante organizații de acest tip din Statele Unite ale Americii, care recompensează prin premii consistente activitatea deosebită a unor personalități care activează în zone diferite de activitate: artă, știință, media.

A fost o (re)confirmare a valorii tinerei violonceliste care a cântat deja în compania celor mai mari orchestre ale lumii, preocupată în egală măsură de repertoriul clasic, cât și de cel contemporan. Și trebuie să menționăm că Alisa Weilerstein a ales să cânte la violoncel încă de la vârsta de 2 ani și jumătate, când a descoperit acest instrument grație unui joc al mamei sale. La 4 ani, Alisa își convingea părinții să-i cumpere un violoncel adevărat, iar la 13 ani cânta primul său concert cu orchestra - alături de Orchestra Simfonică din Cleveland, nici mai mult, nici mai puțin decât "Variațiunile rococo" de Ceaikovski.

Alisa Weilerstein este prima violoncelistă care a semnat un contract cu celebra casă Decca în ultimii 30 ani. Sunt convinsă că și reprezentanții casei de discuri au fost convinși de talentul ei neobișnuit, de virtuozitatea ei, dar mai ales de modul profund pasional, implicat cu care Weilerstein abordează oricare lucrare. Pe discul apărut în 7 aprilie 2014, alături de Concertul în si minor de Dvorak figurează alte 6 piese pentru violoncel și pian, înregistrate de Alisa Weilerstein alături de pianista Anna Polonsky: Lasst mich alein op.82, Rondo în sol minor și Going Home (tema părții lente din Simfonia a IX-a "Din lumea nouă"), Cântec învățat de la mama, Pădurea liniștită și Dans slav op.46 nr.8 de Antonin Dvorak.

Recunosc că nici eu nu o ascultasem pe Alisa Weilerstein înainte de audiția acestui disc. Evident că o muziciană care este numită artistul anului de BBC Music Magazine are o calitate indiscutabilă, însă aș spune că Alisa Weilerstein are ceva în plus: acea capacitate cu totul specială de a transmite emoție celui care o ascultă. Pentru că fără aceasta, degeaba vorbim despre tehnică, despre interpretare, despre subtilități: muzica nu are sens în absența emoției. Iar Alisa Weilerstein pare să fie emoția în stare pură.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu