Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Brahms cu Leonidas Kavakos și Yuja Wang - Music box, 31 martie 2014

Scor : 4.14 ( 7 voturi)

În 31 martie 2014 se lansează la nivel internațional un disc care cred că-i va bucura pe iubitorii muzicii lui Brahms: este vorba despre lucrări pentru vioară și pian ale binecunoscutului romantic german, interpretate de doi dintre cei mai interesanți muzicieni ai timpurilor noastre: violonistul Leonidas Kavakos și pianista Yuja Wang. Discul conține două miniaturi: Scherzo din Sonata FAE și Wiegenlied, alături de cele 3 sonate pentru vioară și pian semante de Johannes Brahms.

Mă gândesc că este un soi de îndrăzneală pentru doi interpreți mai tineri de astăzi să graveze pe un disc toate cele trei sonate brahmsiene, pentru că sunt atâtea alte versiuni remarcabile pe piață: de exemplu cele semnate de Ithzak Perlman și Vladimir Ashkenazy, Pinchas Zukerman și Daniel Barenboim, Anne Sophie Mutter și Lambert Orkis, pentru a le aminti pe cele mai recente dintre ele.

A interpreta sonatele lui Johannes Brahms cred că este o încercare pentru oricare violonist, iar Leonidas Kavakos își asumă această provocare după ce în toamna trecută, tot la casa Decca, i-a apărut Concertul pentru vioară și orchestră al aceluiași Johannes Brahms.

Leonidas Kavakos

Pe Leonidas Kavakos am avut ocazia să-l ascultăm și la București, cel mai recent în 2013 la Festivalul Enescu când a interpretat același concert de Brahms; în trecut a înregistrat și lucrări de Enescu alături de pianistul Peter Nagy. Este unul dintre violoniștii cu cea mai bună reputație la nivel internațional; a apărut alături de cele mai importante orchestre și are mai multe premii pentru discurile sale. Primul lui album pentru casa Decca a apărut în 2013 - integrala sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven, ce a putut să fie ascultată și la Radio România Muzical.

Yuja Wang

Până la acest disc, nu am mai avut ocazia să o ascult pe Yuja Wang în ipostaza de partener de muzică de cameră, pentru că toate discurile anterioare fie cuprindeau lucrări pentru pian solo, fie concertante. Și cred că Yuja Wang este o revelație și în muzica de cameră - de altfel, pot să mărturisesc că modul în care și-a construit discursul pe acest disc mi-a plăcut chiar mai mult decât cel al violonistului. Pentru că Yuja Wang mi s-a părut mai fluidă în exprimare, mai caldă, mai comunicativă decât Leonidas Kavakos, care mi s-a părut mai preocupat de rezolvarea problemelor tehnice pe care le pune partitura.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu