Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Evgheni Kissin și James Levine live at Carnegie Hall - Music box, 24 martie 2014

Scor : 3.91 ( 11 voturi)

În 24 martie 2014 se lansează la nivel internațional un disc pe care regăsim nume mari: pianistul Evgheni Kissin, dirijorul James Levine și Orchestra Teatrului Metropolitan din New York. Tot în 24 martie îl puteți asculta la Radio România Muzical în premieră și în plus, albumul este inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014, acolo unde vă invit să dați note albumelor intrate în concurs.

Un dirijor…

Ne aflăm așadar în fața unui concert care a avut loc în 19 mai 2013 la Carnegie Hall din New York, un concert cu semnificații speciale, pentru că era primul pe care Levine îl dirija după o pauză de doi ani, datorată unor probleme de sănătate. Așa cum veți sesiza, publicul l-a primit cu o căldură specială pe acest dirijor care și-a legat destinul, încă din 1971, de Teatrul Metropolitan din New York, al cărui director muzical este și în prezent. James Levine este unul dintre cei mai respectați dirijori americani: are în palmares nu mai puțin de 10 premii Grammy, dintre care 5 obținute alături de Orchestra Teatrului Metropolitan, un ansamblu redutabil nu doar în repertoriul de operă, ci și în cel simfonic. Puține orchestre cred că se pot lăuda cu partida de suflători de la MET sau cu acea partidă de viori atât de expresivă, cu un sunet compact și calitativ posibil de admirat în Preludiul actului I din opera Lohengrin de Wagner.

Un solist…

Un moment foarte așteptat în 19 mai 2013 a fost cu siguranță, apariția pe scenă a pianistului Evgheni Kissin, solist al Concertului nr.4 op. 58 în sol major de Ludwig van Beethoven.

Dacă în septembrie 2013, la Festivalul Enescu, recitalul pianistului Evgheni Kissin nu mi s-a părut cel mai inspirat, după audiția acestei versiuni a Concertului nr.4 de Beethoven, interpretat în concert alături de Orchestra Teatrului Metropolitan din New York, dirijată de James Levine, pot spune că recunosc acea aură a talentului special despre care se vorbește în general în cazul lui Kissin. Nu o interpretare perfectă tehnic – dar extrem de expresivă, cu o parte a doua concepută cu un discurs complet antagonic între orchestră și pian, accentuând dramatismul acestei părți pe care eu o văd ca pe un dialog între om și soarta lui.

Așa cum era firesc, Evgheni Kissin a acordat în 19 mai 2013 la Carnegie Hall și un bis.

Și din nou despre dirijor…

„Unul dintre cei mai mari dirijori americani în viață”… „Întoarcerea sa a fost un triumf” …”nu a fost doar un concert, a fost o sărbătoare” – au scris cele mai importante publicații americane după acest concert din 19 mai 2013. De mai bine de 40 ani, James Levine scrie istorie alături de Teatrul Metropolitan din New York: să ne gândim doar că a dirijat peste 2500 de reprezentați a 85 de opere diferite. De altfel, l-am ascultat și noi la Radio România Muzical în cadrul transmisiunilor directe de la Metropolitan, la Seara de operă – cel mai recent în 14 decembrie 2013. Trebuie spus că Orchestra Teatrului Metropolitan susține în fiecare an cel puțin trei concerte la Carnegie Hall, și toate vor fi dijate de James Levine în actuala stagiune.

De la operă, la una dintre capodoperele romantismului timpuriu: în concertul său din 19 mai 2013 de la Carnegie Hall, James Levine a inclus în partea a doua monumentala Simfonie a noua de Franz Schubert. Este o versiune pline de grandoare, așa cum orchestrele americane știu de regulă să realizeze.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu