Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Pianistul Yundi: Beethoven și Schumann - Music box, 10 martie 2014

Scor : 4.82 ( 254 voturi)

În 10 martie 2014 se lansează la nivel internațional cel mai nou disc al pianistului chinez Yundi - și tot în aceeași zi puteți să-l ascultați la Radio România Muzical, și mai mult, să-i dați note în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014.

Yundi: pianistul cu statutul unor star rock în China, pianistul adulat însă nu numai în China, ci practic pe întreg mapamondul; pianistul confirmat în anul 2000 de marele premiu obținut la Concursul Chopin de la Varșovia - avea atunci doar 18 ani.

Nu cred că veți avea imaginea a ceea ce înseamnă Yundi în China decât dacă vă dau câteva cifre uimitoare: 15 milioane de followers pe Twitterul chinezesc, 11 albume în topul vânzărilor din China, 50000 de ascultători din 33 orașe care au fost la concertele lui din cadrul turneului susținut în China în 2013. Fani înnebuniți să ia autografe, o atmosferă descrisă cel mai bine de videoclipul de mai jos.

Și dacă cumva priviți cu condescență succesele lui Yundi din China, să privim coperta albumului care se lansează în 10 martie - Yundi cântă Concertul nr.5 "Imperialul" de Beethoven alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin, dirijată de Daniel Harding. Adică, Yundi cântă alături de una dintre cele mai importante orchestre ale lumii, una dintre cele mai exclusiviste orchestre de pe teritoriul european: o revelație!

În mintea mea, versiunea de referință a acestui concert este cea semnată de Arturo Benedetti Michelangeli și dirijorul Sergiu Celibidache și recunosc că până la acest disc nu am mai ascultat o altă versiune care să se apropie de aceea care pentru mine rămâne de referință. Aici, în înregistrarea semnată de Yundi, am regăsit același echilibru de tip clasic, însă și aceeași sensibilitate introvertită din partea a II-a, acea senzație că ne aflăm în fața unui diamant perfect șlefuit.

Da, majoritatea marilor concursuri de interpretare din prezent sunt câștigate de muzicieni asiatici, dar prea puțini reușesc și să se impună în atenția lumii internaționale de concert și să rămână în galeria marilor valori. Cu studii în Europa sau America, sunt însă câteva nume care confirmă, în ciuda tinereții lor, mai ales însă, grație unui talent nativ cu totul ieșit din comun: Yundi, Lang Lang, Yuja Wang. Iar milioane de copii chinezi învață să cânte la pian ca să-i imite - nu-mi dau seama ce va fi peste 20 ani când aceste milioane de mici pianiști vor pleca să cucerească lumea. Dacă din aceste milioane rămân doar câteva sute de nume valabile - și tot este suficient pentru a schimba fața lumii muzicii clasice.

Însă nu putem ghici viitorul. Putem să ne bucurăm de prezent și de Fantezia op.17 în Do Major de Robert Schumann, propusă de Yundi pe același disc lansat în 10 martie 2014 la nivel internațional.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu