Votează discul de muzică clasică al anului 2014

VIDEO. Ultimul disc al dirijorului Claudio Abbado - Music box, 24 februarie 2014

Scor : 4.23 ( 111 voturi)

Vă prezint un adevărat eveniment discografic: ultimul disc înregistrat de regretatul dirijor italian Claudio Abbado, care ne-a părăsit la vârsta de 80 de ani în 20 ianuarie 2014. Este un album inclus și în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014.

Lansarea discului Mozart înregistrat de Claudio Abbado în compania pianistei Martha Argerich și a Orchestrei Mozart fusese inițial programată pentru 17 februarie, dar a fost devansată pentru 10 februarie 2014. Astăzi dvs. ascultați în premieră românească acest disc ce promite să devină un icon al lumii discografice. Cred că nu este întâmplător că primul disc al dirijorului Claudio Abbado, apărut la Deutsche Grammophon în urmă cu aproape 50 ani, în 1967, conținea tot concerte de pian interpretate în compania Marthei Argerich. Soarta a făcut ca primul și ultimul disc al carismaticului dirijor să cuprindă câteva dintre cele mai cunoscute concerte pentru pian și orchestră: concerte de Prokofiev, Ravel, și pe acest ultim disc, de Mozart.

Astăzi vom asculta Concertele numerele 25 și 20 de Mozart, înregistrări surprinse într-un concert live susținut în 2013 în cadrul Festivalului de la Lugano.

De-a lungul a aproape 50 ani, Martha Argerich și Claudio Abbado au colaborat de multe ori, iar discurile rezultate reprezintă reper de neocolit. Însă din 2004, după ce a apărut un disc cu lucrări de Beethoven, Martha Argerich și Claudio Abbado nu s-au mai regăsit împreună pe coperta unui disc, iar albumul care a apărut în 10 februarie 2014 fusese anunțat tocmai ca o revenire după 10 ani.

Martha Argerich și Claudio Abbado - o colaborare mereu fericită: o pianistă văzută ca fiind neconvențională, cu un stil propriu care acum pare un diamant cizelat cu mare artă, un dirijor ce pare un un nobil Prospero ce stăpânește cu eleganță asupra întregii lumi. Este atâta decalitețe și totuși hotărâre în interpretarea lor - mâna lui Abbado se simte peste minunata Orchestră Mozart pe care el a creat-o în ultimii lui 10 ani de activitate. Avem în față o interpretare așa cum cred că și-a imaginat însuși Mozart că trebui să fie pentru concertele sale - echilibru, sinceritate, prospețime.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu