Votează discul de muzică clasică al anului 2014

VIDEO. Contratenorul Max Emanuel Cencic - albumul 'Rokoko': Music box, 10 februarie

Scor : 4.07 ( 14 voturi)

Vă prezint un disc care a fost lansat pe piață în 3 februarie 2014 - de altfel, 3 februarie, a fost o zi fastă a lansărilor discografice: au apărut discul semnat de Yuja Wang și Gustavo Dudamel, discul lui Max Emanuel Cencic prezentat mai jos, albumul Eventide al ansamblului voces8 și discul Sarasate al violonistei Julia Fischer.

Așadar astăzi, momente de delectare Rokoko în compania acelui contratenor despre care s-a spus că deține cea mai frumoasă voce de acest tip din contemporaneitatea noastră. Foarte măgulitor pentru cântărețul croat de 37 ani!

Cei care au fost la festivalul Enescu în 8 septembrie 2013 sau poate au ascultat la radio spectacolul de atunci cu opera Alessandro de Handel, au aflat atunci mai multe despre contratenorul Max Emanuel Cencic - cu siguranță una dintre cele mai spectaculoase voci ale prezentului. Odată, pentru că vocea de contratenor este atât de rară, dar și pentru că Max Emanuel Cencic convinge prin uluitoarea sa agilitate tehnică, atât de potrivită repertoriului baroc, cât și prin frumusețea vocii sale în sine, fără a mai pune la socoteală prezența sa scenică - e suficient să-i vedeți poza de pe discul Rokoko.

Admir acest album din mai multe motive

…iar unul dintre ele este faptul că pune în circulație un repertoriu pe care avem ocazia atât de rar, altfel, să-l ascultăm pe scena de concert sau pe alte CD-uri. Chiar dacă Johann Adolf Hasse a fost o adevărată vedetă în timpul său, astăzi, practic niciuna dintre numeroasele sale opere seria nu se mai cântă. Și dacă în cazul operelor e de înțeles această situație - cine ar pune în scenă o operă de a cărei valoare începuseră să se îndoiască chiar contemporanii lui Hasse care-l puneau în antiteză cu Gluck - reformatorul, în cazul muzicii instrumentale cred că putem fi mai indulgenți și să ne bucurăm, de exemplu, de frumosul Concert în sol major pentru mandolină și orchestră de Johann Adolf Hasse, interpretat de Theodoros Kitsos și membrii ansamblului Armonia Atenea, dirijor George Petrou.

De ce muzica lui Johann Adolf Hasse?

Cred că un posibil răspuns ar fi că în 25 martie se vor împlini 315 ani de la nașterea compozitorului. Iar altul: că muzica lui Hasse este extrem de ofertantă pentru vocea de contratenor a lui Max Emanuel Cencic, vedeta acestui album. Agilitate tehnică, o muzică poate mai interesant construită decât ariile baroce destinate vocilor de castrați și, de ce nu, noutate, din ce moment ce sunt atât de puține discuri cu muzica compozitorului german care a trăit între 1699 și 1783.

Și în plus, suntem în fața unei interpretări pe care o consider de referință, și nu numai eu, din moment ce Opera Magazine i-a oferit deja acestui disc distincția Le diamant de l'opera.

Nu pot încheia audiția discului Rokoko fără a reaminti că Max Emanuel Cencic a primit numeroase premii pentru discurile sale, cel mai recent, un premiu Echo în 2013, iar că producția Alessandro de Handel, cu Max Emanuel Cencic în distribuție, a fost numită opera anului de televiziunea Mezzo.

Poate că nici nu ar fi nevoie de aceste precizări după audiția discului Rokoko: calitatea atât de evidentă a interpretării, virtuozitatea afișată de contratenor, dar și senzația de vigoare pe care o transmite interpretarea sa, ar putea fi suficiente.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu