Votează discul de muzică clasică al anului 2014

VIDEO. Yuja Wang și Gustavo Dudamel interprează Rahmaninov și Prokofiev: Music Box, 27 ianuarie 2014

Scor : 3.82 ( 38 voturi)

Suntem în fața unuia dintre acele albume care mă fac să mă consider fericită că sunt muzician și pot simți mai bine esența a ceea ce ascult. Iar ceea ce se aude pe acest CD mi se pare pur și simplu incredibil - o muzică atât de bine interpretată încât te face să te întrebi dacă este cu adevărat posibil.

Și să ținem cont și de faptul că ceea ce veți asculta și dvs. sunt înregistrări dintr-un concert live ce a avut loc în februarie 2013 la Caracas, în Venezuela. Orchestra Simon Bolivar, dirijată de Gustavo Dudamel o avea invitată pe pianista chineză Yuja Wang.

După concertul pe care Yuja Wang l-a susținut la București în 3 septembrie 2013, în cadrul Festivalului Enescu, cred că putem avea niște așteptări vis-a-vis de posibilitățile acestei pianiste care va împlini în 10 februarie 27 ani. Însă cred că acest disc depășește tot ceea ce vă puteți imagina despre cât de bine poate să cânte un pianist în zilele noastre. Iar ceea ce ea cânta live la Caracas în februarie 2013 erau două dintre cele mai grele concerte pentru pian care s-au scris vreodată: Concertul nr.3 de Rahmaninov și Concertul nr.2 de Prokofiev.

Aș vrea să adaug că discul se lansează la nivel internațional în 3 februarie 2014; deci dvs., ascultătorii Radio România Muzical, sunteți privilegiați să-l ascultați în avanpremiera lansării internaționale. Este adevărat că în Statele Unite ale Americii, albumul a fost lansat în avans, încă din octombrie 2013 și a strâns cronici dintre cele mai entuziaste.

Eu sper să strângă și voturile dvs. în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014.

Acest disc cred că subliniază încă o dată faptul că lumea artei interpretative se schimbă într-un ritm amețitor - chiar dacă vorbim despre muzica clasică. Artiștii devin adevărate figuri icon, se pune accentul pe simplitate și apropiere de public - pot să confirm, pentru că am fost una dintre persoanele care erau alături de Yuja Wang când dădea autografe la București - se pune accent și pe virtuozitate, dar și pe sentimentele transmise publicului. O înregistrare bună este astăzi o minune tehnică, dar mai mult, te emoționează până la lacrimi sau simți că-ți dă aripi să realizezi cele mai importante lucruri din viață.

Mie mi-a plăcut în mod special acest disc, și nu neapărat pentru că sunt în admirația acestei pianiste de aproape 27 de ani și a acestui dirijor de doar 33 ani, care deja sunt vedete internaționale de necontestat, ci pur și simplu, pentru că o asemenea virtuozitate dublată de o pasiune explozivă și de o sensibilitate contemporană, prea rar poți găsi.

Emisiunea Music box din 27 ianuarie, ora 19, se reia duminică, 2 februarie, de la ora 13.20.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu