Votează discul de muzică clasică al anului 2014

VIDEO. Tenorul Rolando Villazon - albumul Mozart: Music box, 20 ianuarie 2014

Scor : 4.74 ( 116 voturi)


În 20 ianuarie 2014 se lansează la nivel internațional cel mai nou album al tenorului mexican Rolando Villazon, cu arii de Mozart - și tot în acea zi aveți ocazia să-l ascultați în premieră la Radio România Muzical. Este un album inclus și în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2014", derulată pe site-ul www.romaniamuzical.ro.

Ne aflăm în fața unui album rar, pentru că scoate la lumină arii mozartiene de concert pentru tenor și orchestră care apar doar sporadic în programele de concert și mai deloc pe discuri.

Discuție Pappano-Villazon

Mai jos este postat trailerul video al acestui disc apărut la Deutsche Grammophon - și puteți urmări o discuție între Rolando Villazon și Antonio Pappano care începe așa:

Pappano: Cred că tu ai avut ideea să înregistrăm aceste lucrări… Cred că există un singur disc înregistrat înainte de acesta, al nostru, cu integrala ariilor de concert de Mozart.

Villazon: Da, și nu mai este disponibil pe piață. Ideea mi-a venit când eram într-un magazin din Munchen, căutând partiturile operelor "Don Giovanni" și "Cosi fan tutte", când am descoperit partitura acestor arii de concert. M-am uitat prin ele și mi-am spus "Asta e".

Anul acesta vreau să cânt cât pot din muzica lui Mozart, pur și simplu m-am îndrăgostit de acest compozitor și așa cum știm, a-l cânta pe Mozart este unul dintre cele mai grele lucruri de făcut.

Câteodată îmi spun oamenii: Mozart nu are acute. Cum? îmi spun eu. Are o grămadă de acute, dar frumusețea este că el nu scrie acutele așa cum suntem noi obișnuiți, nu epatează cu asta. La el acutele vin dintr-o nevoie interioară a construcției muzicale, trebuie să treci prin ele ca să continui melodia în legato. Aria pe care am înregistrat-o, Va dal furor portata, ne dă ocazia să-l comparăm pe foarte tânărul Mozart cu maturul de mai târziu, să vedem dezvoltarea care a avut loc între timp.

Pappano: Cred că una dintre bucuriile acestei sesiuni de înregistrări, a fost să-l aud pe Rolando distrându-se în ariile comice, ai așa un simț al comediei și sunt câteva arii care-ți permit să exprimi și această trăsătură a personalității tale..

Villazon: Cred că Mozart a fost un mare clovn și spun asta cu tot respectul - pentru că eu cred că a spune cuiva că este un clovn este un compliment. Pentru că un clovn adevărat te face să râzi, dar mai mult, te face să visezi, este plin de poezie, un adevărat clovn te poate face să atingi sublimul. Este extraordinar să cânți această muzică: deodată ești în paradis.

Albumul, în versiunea sa deluxe, are și un disc bonus, cu arii din operele "Cosi fan tutte" și "Don Giovanni"- opere apărute în anii trecuți la Deutsche Grammophon, colaborări ale lui Rolando Villazon cu dirijorul Yannick Nezet Seguin.

Villazon - mozartianul

Cu certitudine, Mozart este una dintre preocupările majore ale tenorului mexican, care în 2013 a revenit la Opera Metropolitan din New York, după operația la corzile vocale suferită în 2009. În ianuarie 2014 are programate 4 spectacole cu "Don Giovanni" la Opera de stat din Viena, vor urma concerte cu arii mozartiene la Praga, Munchen, Viena, Paris, Londra, Berlin, iar în iunie 2014, o serie de 5 spectacole cu "Cosi fan tutte" la Scala din Milano.

Precedentul album cu arii al tenorului Rolando Villazon - consacrat lui Verdi, a obținut în 2013 un premiu Echo. Cred că și actualul album se va bucura de aceeași succes: pentru că vocea acestui tenor, unul dintre cei mai importanți ai contemporaneității, se potrivește atât de bine muzicii lui Mozart. Iar Villazon este un cântăreț inteligent și extrem de muzical - calități hotărâtoare pentru realizarea unei bune interpretări a muzicii lui Mozart.

Recunosc că mi-este imposibil să disociez acest album de lectura unei cărți pe care am citit-o cu puțin timp înainte de audiția acestui album: "Mozart se trezește" de Eva Baronsky, o poveste despre un Mozart care trezește din moarte după 200 ani. Același personaj pentru care muzica este totul, ingenuu, puțin aplicat către aspectele practice ale vieții, cu aceeași charismă uluitoare și geniu interpretativ și componistic. Iar acest album al lui Rolando Villazon mă face să cred că un Mozart renăscut ar fi apreciat interpretarea tenorului mexican.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu