Discurile anului 2017

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Mozart cu tenorul Juan Diego Florez - Opera și vedetele ei, 11-14 decembrie

Recunoscut pretutindeni în lume pentru frumusețea glasului său și acutele strălucitoare, Juan Diego Florez s-a concentrat în ultima vreme pe repertoriul mozartian, care, spun unele voci, ar putea deveni un reper în continuarea carierei sale.

După șapte albume DECCA, firește în diferite ipostaze belcantiste, Juan Diego Florez abordează creația mozartiană, debutând la Sonny Classical cu albumul "Mozart". Este cel mai recent album la care a lucrat împreună cu dirijorul Riccardo Minasi și muzicienii care alcătuiesc Orchestra La Scintilla. "Este minunat să explorez muzica lui Mozart" - afirmă tenorul peruan, adăugând: "Toată lumea iubește muzica sa și credeți-mă nu trebuie să înțelegi de ce îți place. Pur și simplu te îndrăgostești de ea pe măsură ce o asculți, din ce în ce mai mult. Asta e magia lui Mozart..." Este binecunoscut faptul că Juan Diego Florez nu a cântat până acum Mozart decât în recitaluri și concerte, dar demonstrează cu acest disc - spun cronicarii - că "unele roluri ar putea să-i vină mănușă".

Mozart, însă, a jucat un rol important în cariera sa . "La 17 ani - spune artistul - când mi-am îndreptat atenția de la rock și pop la operă, am fost profund inspirat de înregistrările unor legendari mozartieni, precum Alfredo Kraus...  Am fost uimit. Mozart a devenit sinonim cu magia pentru mine, iar muzica lui m-a ajutat să-mi decid calea în viață."

Alăturând arii celebre și mai puțin cunoscute în cele zece secvențe înregistrate pentru Sonny Classical tenorul peruan explorează cele "două fețe ale lui Mozart". "Vedem compozitorul timpuriu, încă ancorat în tradiția barocă și în virtuozitatea belcanto-ului din secolul al XVIII-lea, și îl vedem pe Mozart mai matur - cel pe care îl cunoaștem mai bine - cu toate atuurile expresiei și emoționalității." - mărturisește tenorul peruan, adăugând: "Mă simt fericit și privilegiat să cânt aceste arii."

Pagini din operele: "Regele păstor", "Don Giovanni", "Clemența lui Titus", "Cosi fan tutte", "Idomeneo", "Răpirea din Serai", "Flautul fermecat" și o arie de concert K 431 "Misero. O sogno aura che intorno spiri" sunt incluse pe discul intitulat "Mozart".

Albumul lansat de Sonny Classical în 6 octombrie poate fi ascultat în această săptămână la rubrica Opera și vedetele ei din cadrul emisiunii Arpeggio și este inclus în proiectul Discurile anului 2017. (Luni, 11 decembrie - joi, 14 decembrie, ora 11.00)

Jeanine Costache