Discurile anului 2017

Arhiva ediţiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Violonistul Michael Barenboim - primul album cu lucrări solo (Boulez, Bartok, Bach) la 'CD Review' în 13 decembrie

În cadrul proiectului "Discurile anului 2017" realizat de Radio România Muzical, vă propun primul album solo al violonistului Michael Barenboim, fiul celebrului dirijor şi pianist Daniel Barenboim. Născut în anul 1985 la Paris, violonistul a studiat la Colegiul de muzică din Berlin, cu Axel Wilczok, orientându-se apoi către domeniul filosofiei, pe care l-a aprofundat la Universitatea Sorbona din Paris.

Muzicianul are o activitate concertistică notabilă, fiind concert-maestrul Orchestrei West-Eastern Divan, de asemenea este preocupat de muzica de cameră, având colaborări cu artişti ca Alisa Weilerstein, Nikolaj Znaider sau Radu Lupu. În ceea ce priveşte proiectele discografice, Michael Barenboim a lansat în anul 2015 un album, pentru care a lucrat cu tatăl său şi cu Orchestra Filarmonicii din Viena, interpretând Concertul pentru vioară şi orchestră de Arnold Schoenberg în primă audiţie. Iar discul lansat la începutul anului 2017, este primul album cu piese solo înregistrate de violonistul Michael Barenboim. Un disc ce i-a adus artistului aprecieri elogioase din partea marilor publicaţii de specialitate europene, "The Strad" considerând interpretarea artistului" ireproşabilă, convingătoare şi captivantă".

Conceput ca un recital solo, albumul include cele două piese Anthemes de Pierres Boulez, Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok şi Sonata nr. 3 BWV 1005 în Do major de Johann Sebastian Bach. Un repertoriu variat, cu lucrări din zone stilistice diferite, care ni-l înfăţişează pe Michael Barenboim ca un muzician versatil şi talentat, cu deosebite abilităţi tehnice. Despre alegerea pieselor pentru acest album, violonistul notează în broşura care însoţeşte discul: "Mi-am dorit să aleg lucrări care să poarte un dialog şi să se se pună în valoare reciproc. Interpretările mele vin din dorinţa de a crea un cadru programatic, în care alăturarea diferitor lucrări duc la o înţelegere mai profundă şi amplă a fiecăreia."

De pe albumul violonistului Michael Barenboim am ales Sonata a treia BWV 1005 în Do major de Johann Sebastian Bach, lucrare ce se deschide cu un Adagio liniştit, ale cărui linii melodice ample şi rimturi lente, repetitive sunt susţinute într-o tensiune crescândă până la începerea părţii secunde, Fuga, o mişcare cu structuri contrapunctice complexe pe care Michael Barenboim le interpretează cu siguranţa unui muzician care se simte confortabil în stilul polifonic bachian. Apoi, în partea a treia, Largo, violonistul îşi dezvăluie calităţile lirice şi expresive, punând în prim-plan contururile melodice luminoase, pentru ca, în final, să concluzioneze cu un Allegro assai plin de energie, în care controlează echilbrat planurile dinamice.

Vă aştept, aşadar, miercuri, 13 decembrie 2017, de la ora 11,30, să îl ascultaţi pe violonistul Michael Barenboim, în cadrul rubricii "CD Review".

Larisa Clempuş