Discurile anului 2017

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Concerte de Wolf Ferrari și Paganini cu violonista Francesca Dego - Music box, 13 noiembrie

În 27 octombrie, casa Deutsche Grammophon a lansat cel mai nou album semnat de violonista italiană Francesca Dego, albumul ei de debut în domeniul concertant. Pe acest album: concerte pentru vioară și orchestră de Nicolo Paganini și Ermanno Wolf-Ferrari. O alegere neobișnuită: concertul neoclasic al lui Ermanno Wolf Ferrari se aude foarte rar, de altfel, și înregistrarea de pe acest CD a fost realizată în timpul unui concert live din martie 2017,ocazie când acest concert a fost interpretat în premieră în Marea Britanie. Partenerii de scenă ai Francescăi Dego: City of Birmingham Symphony Orchestra, dirijor Daniele Rustioni, soțul Francescăi Dego.

Partitura lui Ermanno Wolf Ferrari este una foarte dificilă: compusă în 1943, a fost dedicată unei violoniste virtuoze care a avut o carieră meteorică în anii treizeci ai secolului XX, Guila Bustabo, de care Wolf Ferrari se pare ca a fost îndrăgostit. Iar muzica reflectă și sentimentele autorului, și dorința lui de a pune în lumină atu-urile persoanei iubite; un caracter special al muzicii, pe care Francesca Dego, în mod clar, o violonistă virtuoză și matură, îl surprinde foarte bine.

Francesca Dego este un nume puțin cunoscut în România: are 28 ani și este considerată una dintre cele mai importante violoniste ale Italiei. Profesorul ei, celebrul violonist Salvatore Accardo, spune despre ea că: "este unul dintre cele mai extraordinare talente pe care le-am întâlnit. Are o tehnică briliantă și infailibilă, un sunet frumos, cald, o muzicalitate plină de imaginație și în același timp fidelă textului interpretat".

Francesca Dego s-a lansat în atenția lumii internaționale în anul 2008, la concursul Nicolo Paganini de la Genova: a fost atunci finalistă și laureată cu un premiu special - devenind astfel prima italiancă ce a reușit o asemenea performanță din 1961 până în prezent. În 2012, Francesca Dego a semnat și un contract de exclusivitate cu Deutsche Grammophon, iar în iunie 2014 a cântat în deschiderea Cupei mondiale de fotbal din Brazilia. A susținut concerte cu orchestre importante din Europa, Asia și America de Sud; printre ele, am găsit notat și un concert cu Orchestra Filarmonicii din Bacău. Este o femeie tânără, frumoasă, talentată, de succes - nu e de mirare că brandul italian Versace a ales-o ambasador.

Francesca Dego este căsătorită cu Daniele Rustioni, un dirijor de 33 ani invitat deja să conducă spectacole la Teatrul Metropolitan din New York. Rustioni este dirijor principal al Operei din Lyon și al Orchestrei della Toscana. Un dirijor atent și foarte eficace, așa cum veți sesiza ascultând Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră de Nicolo Paganini, înregistrare realizată alături de violonista Francesca Dego și City of Birmingham Symphony Orchestra.

Albumul Francescăi Dego poate fi ascultat în premieră românească la Radio România Muzical luni, 13 noiembrie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 19 noiembrie, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017

Cristina Comandașu