Discurile anului 2017

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Ceaikovski cu violonistul Nemanja Radulovic - Music box, 6 noiembrie

Un album lansat de casa Deutsche Grammophon pe 22 septembrie: lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski înregistrate de Nemanja Radulovic - adică celebrul Concert pentru vioară și orchestră, cu Orchestra Filarmonicii Borusan din Istanbul, dirijor Sascha Goetzel și un aranjament pentru violă, pian și orchestră al Variațiunilor rococo, cu Stephanie Fontanarosa și ansamblul Double Sens.

După albumul "Journey East" apărut în 2015, violonistul de origine sârbă Nemanja Radulovic, câștigător, printre altele, și al Concursului Enescu din 2001, s-a lansat drept unul dintre cei mai interesanți tineri violoniști ai timpurilor noastre. De altfel, "Journey East" a primit și un premiu Echo Klassik. Nemanja Radulovic este o prezență ieșită din comun, cu părul său ondulat și lung, cu ținutele mai curând de star rock, dar și cu modul său pasional și original de interpretare. Nu, nu este un David Garrett - doar look-ul său este de rocker - însă modul cum cântă rămâne în sfera tradițională clasică, la fel, și repertoriul pe care-l abordează. Nemanja Radulovic a înregistrat anul trecut un album Bach, iar anul acesta, acest album Ceaikovski, gândit, ca și precedentele, pentru un public mai tânăr care caută ceva nou. Sigur, ce mai poate fi nou în interpretarea celebrului concert pentru vioară și orchestră de Ceaikovski? Poate fi proaspătă o viziune care exploatează foarte mult specificul romantic al concertului, care pune accent pe emoție și pe exacerbarea unor intenții din partitură. Într-o lume rece, hipertehnologizată, probabil că asemenea mici excese emoționale sunt necesare; Radulovic este un violonist virtuoz și foarte talentat. Până la urmă, iată ceea ce face deosebită muzica clasică: versiuni atât de diferite ale aceleiași lucrări - avem acum acest Ceaikovski à la Radulovic, avem și versiunea apolonică a Lisei Batiashvili, lansată anul trecut alături de Daniel Barenboim. Valabile amândouă, dar atât de diferite!

Același tip de interpretare, care pune accent pe exprimarea foarte evidentă a emoțiilor transmise de muzică, tradusă în tempouri fluctuante, de exemplu, găsim și în a doua lucrare de pe acest disc, o transcripție realizată de Yvan Cassar a Variațiunilor rococo de Ceaikovski, transcripție pentru violă, pian și orchestră. Trebuie să recunosc că există momente de piano extrem de frumos realizate, în care Nemanja Radulovic se dovedește, ca de altfel în întreaga lucrare, și un redutabil violist. Și că există o concepție muzicală foarte valabilă, în ciuda unor excese de tempo și dinamică.

Noul album semnat de Nemanja Radulovic poate fi ascultat luni, 6 noiembrie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 12 noiembrie, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017.  

Cristina Comandașu