Discurile anului 2017

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Manuel de Falla în interpretarea Orchestrei Suisse Romande, condusă de Kazuki Yamada - CD Review, 26 octombrie 2017

"Muzica nu este creată și nu ar trebui să fie creată pentru a fi înțeleasă, ci experimentată" spunea Manuel de Falla în 1917, autorului spaniol fiindu-i dedicat albumul apărut în primăvara acestui an la Casa de discuri Pentatone. Înregistrat de Orchestra Suisse Romande, cu Kazuki Yamada la conducere discul reunește unele dintre cele mai iubite opusuri ale compozitorului spaniol, muzicienii colaborând pentru acest proiect cu pianista japoneză, Mari Kodama, nimeni alta decât soția lui Kent Nagano și cu mezzo-soprana Sophie Harmsen, foarte apreciată pe repertoriul mozartian.

La Radio România Muzical vă oferim în premieră acest album inclus, de asemenea, în proiectul Discurile anului 2017, o înregistrare ce beneficiază de un sunet de înaltă fidelitate, pe care cu siguranță că îl veți aprecia la adevărata sa valoare, cu totul excepțională. De pe acest disc am ales în prima parte a rubricii CD Review celebra lucrare Nopți în grădinile Spaniei, partitură în care elementul tradițional andaluz este îmbrăcat într-o haină sofisticată, pentru că muzica nu evocă doar Spania, ci este în același timp un omagiu către școala franceză impresionistă care îi era atât de dragă lui de Falla. De multe ori, în majoritatea versiunilor interpretative, elementele de rafinament prezente în această lucrare ori nu sunt suficient reliefate, ori transpar cu dificultate dar nu și aici, pe această înregistrare, în care se evidențiază cu o claritate de cristal. O surpriză foarte plăcută este Mari Kodama, care traversează cu agilitate și o delicatețe elegantă partitura solistică elaborată, strălucitoare și virtuoză și chiar dacă viziunea sa nu atinge lirismul poetic al Aliciei de Larrocha și nu are nici nuanțele mai întunecate pe care le poate revela opusul, se constituie într-o versiune care merită să ne rămână în memorie. Remarcabile darul coloristic și abordarea nuanțată a dirijorului japonez Kazuki Yamada, în vârstă de 38 de ani, principalul dirijor invitat al Orchestrei Suisse Romande. Nu-i de mirare că la premiera din 1916, lucrarea Nopți în grădinile Spaniei de Manuel de Falla a fost primită cu entuziasm. Orchestrația sa luxuriantă, îmbinarea rafinată între limbajul tradițional andaluz și cel de sorginte impresionistă ne cucerește și în prezent la fel de puternic, mai ales atunci când beneficiază de interpreți pe măsură, ca pianista Mari Kodama și Orchestra Suisse Romande condusă de Kazuki Yamada. Lucrarea deschide albumul dedicat celor mai iubite lucrări ale compozitorului spaniol și înregistrat de ansamblul elvețian condus de Yamada pentru Casa de discuri Pentatone, la cele mai ridicate standarde profesionale, cu un sunet de înaltă fidelitate și definiție.

În afara acestei partituri, discul mai cuprinde lucrarea Tricornul și două fragmente instrumentale din celebrele sale opere, La vida breve și Amorul vrăjitor. Rubrica CD Review se va încheia cu Interludiu și dans din opera Viața scurtă, în redarea plină de vervă și exuberanță a Orchestrei Suisse Romande sub conducerea lui Kazuki Yamada, deși poate că aș fi simțit nevoia unei atmosfere puțin mai înfocate și a unei articulații mai viguroase, în special din partea coardelor. Nu putem, astfel, să nu comparăm, inevitabil, această versiune cu cea devenită deja clasică a lui Ernest Ansermet la pupitrul aceleiași Orchestre Suisse Romande, versiune pe care însă nu o surclasează. Asta nu înseamnă că acest album apărut în luna mai nu merită întreaga noastră atenție prin virtuțile evidente pe care le etalează.

Ioana Marghita