Discurile anului 2017

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Dirijorul Semyon Bychkov, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena - CD Review 9 iunie 2017

Simfonia a II-a în Mi bemol Major înregistrare în premieră semnată de Orchestra Filarmonicii din Viena, dirijată de Semyon Bychkov.

Discul are în program și Interludiul simfonic din opera Intermezzo de Richard Strauss. Albumul a fost lansat pe 2 iunie 2017 și este inclus în proiectul "Discurile anului 2017"


Semyon Bychkov unul dintre dirijorii momentului

Maestrul are o activitate discografica plină de realizări recente. Înregistrarea operei Lohengrin de Richard Wagner cu Orchestra Radiodifuziunii din Koln a fost votată de BBC Music Magazine - Inregistrarea anului în anul 2010, în timp ce albumul cu opera Evgheni Onegin de Piotr Ilic Ceaikovski, cu Orchestra din Paris, a fost catalogată de revista Opera ca fiind una dintre cele 30 de înregistrări de excepție din toate timpurile. În anul 2016, împreună cu Orchestra Filarmonicii Cehe, Semyon Bychkov a lansat Proiectul Ceaikovski, un coclu de înregistrări care va cuprinde integrala simfoniilor, a concertelor pentru pian ale romanticului rus, precum și unele lucrări orchestrale selectate de dirijor.


O capodoperă neglijată

Albumul lansat pe 2 iunie anul acesta a fost înregistrat în celebra Sala de Aur de la Musikverein. În program două nume de compozitori: Richard Strauss și Fruany Schmidt. Dincolo de Interludiul Simfonic din opera Intermezzo de Richard Strauss, lucrarea centrală a programului este Simfonia a II-a in Mi bemol Major de Franz Schmidt. Vom asculta această simfonie semnată de compozitorul austriac care a fost o perioadă violoncelist al Orchestrei Filarmonicii din Viena, iar apoi, ca profesor la Conservalorul din capitala Austriei, a contribuit la formarea unor fenerații de muzicieni ce au făcut parte din renumitul ansamblu. Lucrarea, care a fost numită de unii critici o capodoperă neglijat, a avut prima audiție în anul 1913 cu Orchestra de Operă a Curții, dirijată de Frany Schalk, căruia i-a fost de altfel dedicată partitura, iar apoi a fost cântată pentru prima dată de orchestra Filarmonicii din Viena în 1914. Dirijorul acelui concert a fost Felix Weingartner.

Semyon Bychkov a interpretat pentru prima dată simfonia la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena în concert la Musikverein, în anul 2014. El a răspuns rugăminții membrilor orchestrei care și-au dorit să interpreteze această aprtitură în concert și apoi să o înregistreze pentru un album, înregistrare pe care o ascultați în premieră la CD Review. Mai trebuie spus că Semyon Bychkov și Orchestra Filarmonicii din Viena au fost invitați să interpreteze Simfonia a II-a de Schmidt la Festivalul BBC Proms, ediția 2015.


Cristian Marica