Discurile anului 2017

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Daniel Jinga: 'Rapsodiem' - CD Review, 8 mai 2017

Discurile semnate de un dirijor sunt în general o expresie a unei cariere îndelungate, o colecție realizată în timp, cu muzici acumulate, sau un proiect născut din pasiune. În cea de-a doua categorie se încadrează discul 'Rapsodiem' semnat de dirijorul Daniel Jinga. Cum titlul ne dă de înțeles, CD-ul lansat în 15 martie anul acesta cuprinde cele două Rapsodii Române. Încă din textul de prezentare înțelegem că toți cei implicați în realizarea acestui proiect l-au făcut din dragoste pentru muzica lui Enescu, nu din dorința de a rupe bariere. De altfel, există atât de multe variante 'de referință', realizate de dirijori precum Sergiu Celibidache, Constantin Silvestri, Cristian Mandeal, chiar și Leonard Bernstein, cu versiunea sa atipică a Rapsodiei I, încât uneori te poți întreba care este necesitatea unui astfel de demers artistic. Și totuși, efortul lui Daniel Jinga nu este unul în van. Avem de-a face cu un album care sună bine, o calitate a înregistrării care stă foarte bine în picioare, are un feeling proaspăt. Înregistrările au fost făcute în studiourile Electrecord, cu ajutorul inginerului de sunet Jakob Handel. Orchestrele care au participat la acest proiect sunt Orchestra Metropolitană București și Orchestra Simfonică Muntenia, pentru cea din urmă Daniel Jinga îndeplinind rolul de dirijor principal.

Interpretarea de pe acest disc este una onestă, cu tempo-uri alese în bună parte în spiritul celorlalte înregistrări ale repertoriului enescian. Intervențiile solistice sună bine, mai ales că sunt fragmente, cum ar fi soloul de violă din prima Rapsodie, unde găsim mici probleme chiar și în variantele de referință. Rapsodia a II-a are, după părea mea, un caracter mult mai meditativ decât prima. Necesită un ansamblu relativ mare și are câteva elemente care o fac pe alocuri mai greu de pătruns decât pe prima. În cazul acesteia, discul ia o rută destul de cuminte, sigură, nu încearcă prea multe artificii. Un tempo ceva mai mișcat decât poate că ne-am fi așteptat, o oarecare rezervă în ceea ce privește paleta dinamică, dar o culoare auditivă frumoasă, pitorească. Trebuie menționat că CD-ul Rapsodiem cuprinde în final și valsul 'Valurile Dunării' de Iosif Ivanovici, un soi de bis.

Dacă aș avea ceva să reproșez acestei apariții este că e destul de scurtă. Toate opusurile cumulate au undeva puțin peste 32 de minute, așadar într-un drum scurt până în oraș ați și ascultat întreg discul. În rest, o înregistrare de calitate a unei muzici cunoscute și plăcute.

Radu Mihalache