Discurile anului 2017

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

VIDEO. Jan Vogler - Robert Schumann - In Search of Original Sound

Dresda - Cea mai creativă perioadă componistică a lui Robert Schumann

Albumul propune Concertul op 129 în la minor pentru violoncel și orchestră și Simfonia a 2-a op 61 în Do Major de Robert Schumann. Ambele lucrări legate de Dresda, de anii despre care criticii spun că au reprezentat cea mai creativă perioadă componistică a lui Schumann, între 1844 și 1850. La câteva zile după plecare sa din oraș este cântat în primă audiție concertul pentru violoncel, fără succes însă. De altfel a fost nevoie de perseverența unor violonceliști ai vremii ca David Popper, Bernhard Crossmann, Friedrich Grutzmacher ca să impună această partitură.

Între arhicunoscutele opusuri semnate de Robert Schumann se află și Simfonia a 2-a. Tonul înălțător al simfoniei este remarcabil în ciuda problemelor de sănătate cărora Schumann trebuia să le facă față la acea vreme. Simfonia este văzută de unii critici ca fiind un triumf beethovenian asupra sorții.

Discul este interesant în primul rând pentru faptul că partiturile amintite sunt interpretate pe instrumente de epocă.

În căutarea sunetului original

Acesta este titlul incitant, după părerea mea propus de violoncelistul german Jan Vogler și Orchestra Festivalului din Dresda, dirijată de Ivor Bolton. 

Sunet original este poate o expresie neconcludentă, mai ales din cauza faptului că nu poate fi verificată - spune Jan Vogler. Totuși ea sugerează apropierea de partitura originală așa cum ea a fost interpretată la vremea când a fost creată. În fapt a interpreta muzica pe instrumente din epoca în care a fost creată partitura este, cel puțin pentru noi, o aventură minunată. Îți oferă oportunitatea de a descoperi o nouă inspirație artistică, noi sonorități și o înțelegere mai profundă a muzicii - adaugă Vogler. 

Concertul op 129 în la minor pentru violoncel și orchestră de Robert Schumann este în fapt a doua înregistrare a acestei partituri pe care Jan Vogler o are în discografia personală, după o primă variantă apărută pe disc în anul 2001. De data asta violoncelistul este acompaniat de Orchestra Festivalului din Dresda, festival al cărui indendent este. O înregistrare în care veți auzi minunata sonoritate a violoncelului Stradivari Castelbarco-Fau din 1707, instrument pe care cântă Jan Vogler, alături de sunetul orchestrei ce folosește instrumentele din vremea lui Schumann. În fapt Orchestra Festivalului din Dresda este un ansamblu ce adună peste 50 de membri, interpreți din toată Europa, care s-au specializat în interpretarea muzicii pe instrumente de epocă. 

Rezultatul, spune Jan Vogler, este un sentiment cu totul nou pe care l-am descoperit interpretând concertul de Schumann. De altfel este interesant de ascultat această variantă interpretativă, o sonoritate surprinzătoare creată de Vogler și orchestra alcătuită specialiști în instrumente de epocă. Jan Vogler are un sunet clar și penetrant, cu o stridență ușor nazală, dacă pot spune așa, a violoncelului său în pasajele de forță. Poate cu mai multă finețe mătăsoasă în cantilene ar fi creat o impresie generală mult mai echilibrată. 

Pot spune că înregistrarea Simfoniei a 2-a op 61 în Sol Major de Robert Schumann este atracția acestui album. Dirijorul englez Ivor Bolton, cel care actualmente este dirijor șef al Orchestrei Simfonice din Basel, aduce în această înregistrare grandoarea scriiturii orchestrale a compozitorului german. O interpretare plină de energie, o sonoritate de ansamblu a instrumentelor din vremea lui Schumann care crează o imagine proaspătă asupra acestui opus arhicunoscut. Desigur contrastul este mult mai evident dacă aveți curiozitatea de a asculta această înregistrare alături de una interpretată pe instrumentele obișnuite ale orchestrei clasice de astăzi.  

Iată cateva argumente cu care sper să ascultați în premieră acest album la CD Review (11,30) pe 24 și 25 aprilie.


Gabriel Marica