Discurile anului 2017

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

VIDEO. Maddalena Del Gobbo - albumul Henriette - Prințesa violei da gamba

Maddalena Del Gobbo prințesa modernă a violei da gamba 

Maddalena Del Gobbo este absolventă a Conservatorului din Viena unde a studiat violoncelul. Primul contact cu viola da gamba l-a avut într-un magazin de discuri din capitala Austriei, unde a descoperit sunetul feeric al acestui instrument - după cum declară - sunet pe care nu-l va uita niciodată. Atunci a decis să aprofundeze studiul acestui instrument și evident al muzicii baroce. 

În anul 2012 artista a ajuns în finala secțiunii viola da gamba a concursului internațional Principe Francesco Maria Ruspoli. De acolo a început recunoașterea sa internațională, numele Maddalenei Del Gobbo apărând pe afișele de concert din Europa și Asia. Artista a concertat, printre altele, la Musikverein din Viena dar și la festivaluri cum ar fi Innsbrucker Festwochen der alten Musik

Albumul ei de debut s-a intitulat Viola d`Emozione, sub emblema Archiv Produktion, lansat în 2014. În anul 2016 a început înregistrările celui de-al doilea album, sub emblema Deutsche Grammophon intitulat Henriette - The Princess of Viol

Maddalena Del Gobbo cântă pe o viola da gamba construită în anul 1691 de Johann Seelos. Este un instrumnet ce i-a fost împrumut de Fundația Orpheon. 

Henriette - Prințesa violei da gamba 

Anne Henriette a fost fiica mai mare a regelui Ludovic al XV-lea, o pasionată de muzică și o foarte talentată interpretă la viola da gamba. A studiat cu Jean Baptiste Forqueray. Pentru a crea decorul sonor în care a trăit și a cântat Prințesa Henriette, Maddalena de Gobbo a ales pentru programul acestui disc muzică franceză din prima jumătate a secolului al XVIII-lea cu semnăturia unor compozitori ca Marin Marais, cel care, dincolo de activitatea sa componistică, a fost un strălucit violist, muzician al Curții Regelui Franțe, Louis de Caix d'Hervelois, elev al lui Marin Marais, supranumit și Viola Franței, cel care a compus muzică de cameră și partituri dedicate în special violelor baroce, și Jean Baptiste Forqueray, rămas în istorie pentru cele douăzeci și nouă de piese pentru viola și continuu, publicate în 1747.

Maddalena de Gobbo cântă pe acest album alături de Ewald Donhoffer - clavecin, Christoph Prendl - viola da gamba, Michele Carreca - theorbă. Trebuie să recunosc că prin acest album Maddalena del Gobbo incită imaginația. Muzica pe care o interpretează învie atmosfera Curții Regale Franceze din vremea apogeului strălucirii sale.

Iată deci invitația mea pentru a asculta acest album difuzat în premieră la CD Review (11,30) pe 3 și 4 aprilie.


Gabriel Marica