Discurile anului 2017

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

VIDEO. Missa Papae Marcelli de Giovanni Pierluigi da Palestrina pe un album difuzat în premieră pe 24 februarie la CD Review

Missa Papae Marcelli

Missa Papae Marcelli este una dintre cele mai cunoscute creații muzicale ale Renasterii, iar cel care o semnează, Giovanni Pierluigi da Palestrina este cel mai cunoscut muzician italian din vremea reformei muzicii Bisericii Catolice. Lucrarea a fost compusă după cum se știe în onoarea Papei Marcellus al II-lea, care a domnit timp de trei săptămâni în 1555.

Despre Missa Papae Marcelli, istoricul Giussepe Baini a scris în biografia dedicată lui PalestrinaSâmbătă, la 28 aprilie 1565, prin ordinul Cardinalului Vitellozzi, toți cantăreții Capelei Sixtine s-au adunat la reședința sa. Au fost cantate trei misse compuse de Palestrina, care era de față. Cea mai apreciată a fost a treia dintre lucrări, care a încântat prin caracterul ei complet nou. Eminența Sa l-a felicitatpe compozitorul, recomandând să continue în același stil și să-l transmită și elevilor săi.

Un album încărcat de istorie, artă și spiritualitate

Albumul a fost lansat pe 7 octombrie 2016. Este cea mai recentă înregistrare demnă de luat în seamă a Missei Papae Marcelli de Palestrina. Înregistrările au fost realizate în magnificul decor al Capelei Sixtine a Palatului Papal de la Vatican. Este prima înregistrare, după mulți ani, realizată în acest cadrul. Astfel, Casa Deutsche Grammophon a reușit să convingă Vaticanul să colaboreze pentru realizarea discului. Dincolo de asta, Corul Capelei Sixtine, dirijat de Monsignor Massimo Palombella, se află la prima colaborare cu emblema Deutsche Grammophon.

Acest album are o încărcătură emoțională aparte pe care sper să o simțiți ascultând această înregistrare difuzată în premieră la Radio România Muzical. Este, dacă vreți, șansa de a fi prezenți într-una dintre cele mai minunate lăcașuri de cult realizate de om, încărcată de istorie, de artă și de spiritualitate: Capela Sixtină una dintre cele mai faimoase comori ale Europei construită în timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea. Sonoritatea, ecoul aparte se simt din plin pe întreg parcursul înregistrării.

Pe de altă parte aveți șansa ca prin intermediul Corului Capelei Sixtine, condus de Monsignor Massimo Palombella, să pătrundeți în legendara Bibliotecă a Vaticanului și asta pentru că veți asculta interpretarea unei versiuni a Missei Papae Marcelli de Palestrina bazată pe trei surse timpurii, inclusiv prima ediție tipărită în anul 1567.

În plus față de Missa Papae Marcelli, Monsignorul Massimo Palombella a ales să înregistreze împreună cu Corul Calepei Sixtine nouă motete liturgice compuse de Palestrina. Printre acestea se numără Ad te levavi oculos meos, un adevărat tur de forță al măiestriei contrapunctice, dar și înregistrările în premiera mondială ale motetelor Veritas et Misericordia mea și Iubilate Deo. Totodată albumul conține și înregistrare motetului Confitemini Domino interpretat doar de voci masculine, așa cum era el interpretat la sfârșitul anilor 1500.

Iată argumente pentru a asculta pe 24 februarie o ediție interesantă CD Review dedicată Missei Papae Marcelli de Giovanni Pierluigi da Palestrina.


Gabriel Marica