Discurile anului 2017

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

VIDEO. Khatia Buniatishvili – Concertele nr 2 & 3 pentru pian de Serghei Rahmaninov

Khatia Buniatishvili implinește anul acesta 30 de ani.

Numele pianistei georgiene vă este cunoscut desigur și din difuzările Radio România Muzical. Khatia s-a născut în Batumi, Georgia, oraș de la Marea Neagră, pe 21 iunie 1987 și a cunoscut încă de copil care este prețul libertății și al independenței. Exemplul l-a luat de la părinții săi care au dat dovadă de o mare ingeniozitate pentru a supraviețui în timpul perioadei de haos și sărăcie prin care țara sa natală, Georgia, a trecut. În mama lor, Khatia și sora ei Gvastsa Buniatishvilli, au găsit un model de creativitate. Ea a fost cea care a le-a îndreptat pe cele două fiice către muzică. Pentru cele două surori și mama lor muzica a însemnat distracție și uneori ținea chiar de foame. Încă de la început pianul și-a dezvăluit firesc secretele pentru Kathia Buniatishvilli. Și pentru că nu a trebuit să se "lupte" niciodată cu pasiunea ei, pianista a considerat și consideră că cei ce se apropie de acest instrument sunt oameni fericiți. Așa de fericiți precum sunt ea și sora ei Gvastsa cu care nu de puține ori cântă în duo pe scenă realizând minunate recitaluri.

Și cât de îndepărtate par acele vremuri ale copilăriei pentru Kathia Buniatishvilli ajunsă astăzi o strălucită pianistă, neînfricata virtuoză - cum o numește BBC Music Magazine. Franz Liszt este unul dintre idolii ei. Și-a făcut debutul în lumea discografică înregistrând partituri din creația acestuia. Kathia Buniatishvilli este atrasă de inovația și generozitatea creatoare a lui Liszt, cel care a pus alături stiluri populare și academice, profane și sacre, natura și poezia. Liszt trece dincolo de tot ce atinge - crede Kathia Buniatishvilli. 

Rahmaninov 2 & 3

Discul a fost lansat pe 10 martie anul acesta și este propunerea noastră pentru campania Discurile anului 2017, un album care a apărut sub emblema Sony Music, editor cu care Kathia Buniatishvilli colaborează din anul 2010. Îi este alături la aceste înregistrări dirijorul Paavo Jarvi, cel cu care a colaborat și la remarcabilul album dedicat lui Chopin, în anul 2012. Un disc lăudat de The Guardian - pentru pasiunea și înzestrarea tehnică a tinerei pianiste, iar pe de altă parte era criticat de revista Gramofon pentru lipsă de echilibru și viteză excesivă.

Pe acest album Khatia Buniatishvili este acompaniată de Orchestra Filarmonicii Cehe condusă de Paavo Jarvi. În 2016 Khatia Buniatishvili a câștigat premiul ECHO Klassik pentru albumul solo intitulat Kaleidoscope, disc ce cuprinde lucrări de Mussorgsky, Ravel și Stravinski, înregistrări pe care le-ați putut asculta la Radio România Muzical. Acest cel mai proaspăt album al său, l-a dedicat lui Serghei Rahmaninov, mai exact Concertelor pentru pian nr 2 și 3.

Al doilea concert, un ever-green al literaturii pianistice, compus și răsfățat de toți marii pianiști și evident de Serghei Rahmaninov încă din anul primei audiții, 1901, cu sonoritatea și desfășurarea sa cinematografică este, de fiecare dată o audiție încântătoare pentru public. Este o partitură preluată și pe colona sonoră a unor filme cunoscute cum este The Seven Year Itch (1955) realizat de Billy Wilder, sa Hereafter (2010), peliculă semnată de Clint Eastwood. Marea provocare stă în dreptul interpretului, care trebuie să creeze acel echilibru necuantificabil între așteptări și proprie-i amprentă asupra unei partituri ale cărei teme aproape oricine știe să le fredoneze. Concertul nr. 2 op. 18 în do minor pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov interpretat de Khatia Buniatishvili este o audiție cel puțin interesantă. Dincolo de tehnica impecabilă, interpretarea sa are multe momente minunate. Se simte faptul că Buniatishvili iși construiește propria-i imagine asupra partiturii și o transmite cu toată sinceritatea. Este mai puțin interesată însă de reacția pe care o crează. E sinceră, trăiește fiecare notă, are imaginație, găsește echilibrul în meditație, are pasiunea și incandescența pe care o cere partitura.

Concertul nr 3 op. 30 în re minor pentru pian și orchestră o altă partitură faimoasă și ea răsfățată de Hollywood, ma gândesc doar la filmul Shine (1996) pe a cărui coloană sonoră este înregistrată interpretarea pianistului David Helfgott

Khatia Buniatishvili are un sunet minunat, plin de pasiune, iar prima mișcare a Concertului nr 3 este demonstrează o calitate artistică de înalt nivel. Trebuie să remarc empatia, comunicarea deosebită între piansită și bagheta lui Paavo Jaarvi, cel care modelează Orchestra Filarmonicii Cehe într-un partener aproape ideal.

În loc de alte cuvinte, prefer să vă invit să ascultați CD Review (11,30) pe 13 și 14 martie cu aceste înregistrări cel puțin interesante.

Gabriel Marica