Discurile anului 2017

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

VIDEO. Nou album Elina Garanèa - Revive - la 'Opera în interpretări de referință'

Ascultăm cel mai nou disc al mezzosopranei Elina Garanèa – intitulat Revive.

Pentru că artiștii zilelor noastre se întrec în talent, virtuozitate, precizie, rafinament interpretativ și tehnică, este vital pentru ei – și pentru casele de discuri care îi susțin și promovează – ca fiecare dintre aparițiile lor discografice să fie la înălțime. Iar pentru a ajunge acolo nu mai e suficient să cânți excepțional. Nu! Trebuie să dai dovadă de multă inteligență și imaginație – dacă nu tu, personal, atunci echipa din spatele tău – pentru a realiza materiale apreciate și, în consecință, vandabile. Elina Garanèa, bunăoară, a ajuns în acel punct al carierei în care simte că a venit momentul să abordeze un alt tip de repertoriu – cel dramatic. Mezzosoprana letonă, promovată ca divă a timpurilor noastre și aflată într-un vârf de formă, explorează în acest album furtunile emoționale și ale destinului ce răvășesc viețile câtorva dintre cele mai puternice eroine din lumea operei. Ideea CD-ului, deci, este să prezinte femei puternice ale repertoriului Romantic, aflate în momente de cumpănă ale existenței lor. Albumul cuprinde 14 arii, cu o primă parte formată preponderent din hituri – albumul se deschide cu Voi lo sapete din Cavalleria lui Mascagni – în vreme ce a doua jumătate aduce surprize-rarități: ca momente din Henric al VIII-lea de Camille Saint-Saens sau Boema lui Leoncavallo.

“Ceea ce le unește pe toate aceste femei - spune Garanèa – este dorința lor de a explorara lumi interioare. Albumul vorbește despre persoane aflate, din diverse motive, în momente de slăbiciune – fie sunt nefericite în dragoste, trădate, pierd puterea sau își iau rămas bun de la cei iubiți. În viața mea de zi cu zi – continuă diva în vârstă de 40 de ani – trec și eu prin multe stări: pot fi geloasă, furioasă, amuzantă sau tristă. Viața e asemenea unei cărți mari, colorate. Așa că și eroinele acestui album aparțin acestei mari și colorate cărți.”

Repertoriul ales aici cuprinde muzică din Don Carlo de Verdi, Boema de Leoncavallo, Herodiade de Massenet, Cavalleria rusticana de Mascagni, Adriana Lecouvreur de Cilea, Samson și Dalila de Saint-Saens, Werther de Massenet, Troienii de Berlioz și Boris Godunov de Mussorgksy, între altele. Aceste foarte diverse arii pun în valoare tehnica flexibilă pentru care Garanèa este faimoasă și lasă loc, în același timp, interpretărilor ei foarte personale; între timp, odată cu vârsta și cele două sarcini, vocea artistei a căpătat profunzime și a devenit ceva mai întunecată. „Am început cu repertoriul Baroc, cu Mozart și bel canto. Nu am cântat niciodată Verdi pe scenă și nu am cântat prea mult veriști, așa că această abordare e nouă pentru mine” - mai mărturisește cântăreața cu ocazia lansării noului ei album. „Simt că acum este momentul să merg mai departe, așa că repertoriul de acum este gândit pentru o nouă Elina, pregătită să înfrunte noi provocări. ” 

Irina Cristina Vasilescu