Arhivă : 2015 |

Interviu cu violonistul Vlad Stănculeasa

Luni, 31 August 2015 , ora 15.51
 

Binecunoscutul violonist, concert-maestru al Orchestrei Simfonice din Goteborg, canta alaturi de Liviu Prunaru in concertul de la Ateneul Roman din 31 august, ora 17,00.

Sunteți în cea mai mare parte a timpului dumneavoastră departe de țară. Ce obișnuiți să le spuneți străinilor despre România și cred că ar fi foarte interesant ce obișnuiesc ei să vă întrebe despre noi?

Lumea muzicală din România este una, aș spune, una foarte, foarte activă și publicul românesc, așa cum am spus de multe ori este unul foarte receptiv și e educat. De fiecare dată când sunt în România sunt plăcut surprins de calitatea publicului românesc și aș putea spune că nu întotdeauna găsesc aceeași receptivitate ca în România. Se știe în străinătate că România este un izvor de talente și de muzică. Este o țară foarte respectată din acest punct de vedere, asta-i clar.


Așadar, veniți la București cu acest ansamblu cu care mi-aș dori să facem cunoștință. Care e povestea acestei orchestre de coarde? Cum a apărut, de ce și ce se ascunde în spatele numelui Tharice Virtuosi.

Povestea este una frumoasă, toți membrii grupului Tharice au fost la un moment dat studenți sau profesori la Academia Menuhin din Elveția. Tharice este numele fundației înființat de Maurice și Marta Muller. De aici, Marta-Maurice, Tha-Rice sunt cumva acei care au investit foarte mulți, au ajutat foarte mult Academia Menuhin în timpul studiului nostru acolo. Mai mult, după ce toți membrii academiei au terminat timpul lor la academie, s-a înființat acest grup, care comemora onomastica doamnei Marta Muller, la Berna, în fiecare an, în Elveția. Este un omagiu al acestei fundații, este un omagiu până la urmă a Academiei Menuhin. Fundația ne ține împreună în fiecare an. Din toate colțurile lumii ne adunăm și cântăm împreună. Se întâmplă o dată pe an, în timp de zece zile avem repetiții și concerte în Elveția și faptul că suntem aici la București și în România și deja au început ușor, ușor să apară și alte oportunități este până la urmă o consecință a faptului că grupul Tharice are o bază comună: școala, care ne-a educat pe toți este aceeași, evident se simte asta în cântat și ne face o mare, mare plăcere să fim împreună, chiar dacă e un timp atât de scurt. De asta se și vrea, ca lucrul acesta să nu se întâmple doar o dată pe an.


 Într-o asemenea alăturare artistică pe care o presupune un concert Tharice Virtuosi, chiar și o dată pe an, cum spuneați, unul dintre cuvintele cheie trebuie să fie colaborare și mă gândesc cum se poate menține și mă gândesc cum se poate dezvolta o relație bună, cu muzicieni din ansamblul la asemenea distanțe: Buenos Aires, Geneva, Gotteborg.

Conexiunea dintre membri este una de bază, este una destul de primară în acest sens, în care toți am fost educați în spiritul Academiei Menuhin și faptul că ne vedem atât de rar, până la urmă nu prezintă atât de multe bariere, atât de multe obstacole, pe cât ne-am închipui. Este foarte ușor să ne adunăm împreună și să facem muzică împreună.


Dar cum se păstrează totuși individualitatea într-un asemenea ansamblu cameral? E probabil oarecum delicat să lucrezi cu zece oameni, zece muzicieni, zece virtuozi, toți foarte buni. Nu încearcă cineva să ia prim-planul?

Bineînțeles, titularul este liderul acestui grup și a fost destul de inspirat și pentru toți. Individualitatea este una puternică, pentru că fiecare dintre noi avem o personalitate foarte puternică și asta e clar că se va arăta și se vede clar în piesele solo pe care o să le cântăm.


Este difici,l cred, să se construiască totuși un repertoriu pentru un asemenea ansamblu, precum Tharice Virtuosi, care are și o geometrie foarte flexibilă.

Da, exact. Este dificil și totuși posibilitățile sunt foarte mari, tocmai pentru că suntem foarte flexibili putem să abordăm un repertoriu numeros.

Interviu realizat de Corina Rădoi