Arhivă : 2015 |

Opinii despre concertele din 5 septembrie 2015, de la Ateneul Român și Sala Palatului

Duminică, 6 Septembrie 2015 , ora 13.39
 



Sala mică a Palatului, sâmbătă, 5 septembrie, ora 11.00 - Ansamblul Profil. Dirijor Tiberiu Soare


Eugen Dediu:

E frumos! E muzică contemporană. Cui îi place - bine, cui nu-i place - iarăși bine! Da, să zicem că-mi place. Sunt aici pentru că părinții mei cântă în partea a doua. O să cânte la patru mâini.


Cezar Paul Bădescu:

M-am bucurat pentru că am văzut că se întâmplă lucruri foarte faine și în spațiul muzicii noastre contemporane. Stăm cu mândrie alături de alți compozitori contemporani din lumea întreagă. De la cei mai în vârstă, ca domnul Cornel Țăranu, până la cei mai tineri - Lolea, care a fost ultima piesă - foarte bune! Mi-au plăcut foarte mult! Și Lolea mi-a plăcut în mod deosebit. E bine că avem și astfel de ansambluri, care cântă compozitori contemporani. Diana Moș e o foarte bună interpretă. Tiberiu Soare este, la ora actuală, cred că cel mai bun tânăr dirijor al nostru.


Ateneul Român, sâmbătă, 5 septembrie, ora 16.30 - Recital Murray Perahia


Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii:

Absolut fabulos! E a treia oară când îl ascult pe Murray Perahia în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu"; și la edițiile din 2009 și 2013. Are o relație specială cu publicul din România și sala a reacțional pe măsură.


Compozitorul Cornel Țăranu:

L-am mai auzit în într-una din dățile trecute, când a cântat mai mult Mozart. Acum era axat pe Haydn și pe Brahms - doi compozitori cu tehnici pianistice foarte diferite, pe care stilistic le-a redat extraordinar - foarte diafan, Haydn și Brahms, foarte simfonic, extrem de colorat, extrem de puternic și cnstrucția pieselor era impecabilă.


Sala Palatului, sâmbătă, 5 septembrie, ora 19.30 -
Capela de Stat din Dresda. Dirijor: Christian Thielemann. Solistă Anja Harteros


Ligia Ardelean:

Am fost foarte incitată în primul rând de program, de ideea de a asculta un program Richard Strauss cântat de orchestra pe care, cândva, a dirijat-o Richard Strauss. Am venit și pentru că iubesc foarte mult aceste lieduri; le-am ascultat în interpretări formidabile. Și, pentru că Simfonia Alpilor i-a fost chiar dedicată Orchestrei din Dresda. Anja Harteros - mărturisesc, nu sunt o mare admiratoare a vocii ei, dar o apreciez foarte mult. Anja Harteros are o voce frumoasă, dar nu deosebită. Însă, este o muziciană inteligentă, rafinată, o stilistă și lucrul acesta întotdeauna l-am apreciat și mi-am dorit să o ascult pe viu. Îi cunosc înregistrările. Mărturisesc că a confirmat în mare măsură. Cât despre orchestră… mă așteptam la mai multă acuratețe și mai multă precizie din partea unui ansamblu german. Nu mi s-au părut foarte implicați nici ei și nici dirijorul din punct de vedere afectiv.


Criticul muzical Costin Popa:

Rămân cu atmosfera extraordinară pe care a creat-o Anja Harteros, cu delicatețea cu care a construit desenele melodice, pianissimile extraordinare, regia pe care a zugrăvit-o în cântul său și liniștea pe care ne-a comunicat-o într-o tălmăcire pe care eu o apreciez ca referențială. De asemenea, Christian Thielemann a acompaniat-o cu toată competența și atmosfera a fost zugrăvită în felul acesta din două părți - din partea sopranei și din partea dirijorului și a formației. Simfonia Alpilor a fost și ea o succesiune de tablouri prezentate, construite cu o minuțiozitate deosebită, cu o redate plină de atmosferă. Și aici Christian Thielemann a reușit să zugrăvească toată această atmosferă cu o mână de maestru.


Soprana Georgeta Stoleriu:

Mie mi s-a părut o seară absolut minunată. Încă de aseară îl admiram foarte tare pe domnul Thielemann și orchestra și felul în care știe să acompanieze. Locul pe care am stat eu, chiar dacă nu este grozav, mi-a permis să-l pot urmări de foarte aproape și să văd cum aproape sorbea fiecare silabă a acestei minunate cântărețe, cum încerca să pondereze exploziile suflătorilor… A fost o interpretare extrem, extrem de tandră, de delicată. Poate că publicul se aștepta la altceva, am auzit și alte opinii. Eu găsesc că textul pe care sunt scrise aceste lieduri cere tocmai ce a făcut această minunată soprană.


Soprana Anja Harteros:

A fost o experiență minunată pentru mine, sunt pentru prima dată în România și sper că publicul s-a bucurat de această minunată muzică. Am cântat aceste lieduri de foarte multe ori și de fiecare dată mă simt și mai implicată în abordarea lor, aș putea îmbătrâni interpretându-le. Am senzația că Strauss îți cere întotdeauna să zâmbești. Chiar dacă scrie ceva foarte greu, profund, trist, există un zâmbet în acea muzică, o lumină. Sigur, aceste ultime lieduri sunt foarte speciale, pentru ca în ele Strauss vorbește despre moarte din perspectiva maturității.


Ateneul Român, sâmbătă, 5 septembrie, ora 22.30 - The King's Consort (orchestră și cor). Dirijor: Robert King


Pianista Elisabeth Leonskaja:

Mi-a plăcut foarte mult concertul, iubesc muzica barocă și cred că a fost o interpretare foarte autentică a acestor muzicieni englezi foarte pasionați. Sunt profund impresionată de festival, are în program atât de multe concerte... de dimineață și până târziu în noapte, transmise și la televiziune și radio.


Dirijorul Daniel Jinga:

Asta e o seară pe care eu o așteptam demult, mie plăcându-mi foarte mult muzica corală și mergând pe tradiția asta românească pe care am apucat-o și vreau s-o duc mai departe. A fost interesant să aud un alt tip de sonoritate, bineînțeles perfecțiune, grijă pentru timbralitate, pentru acordaj exact cum mă așteptam, dar, în același timp, foarte multă modestie și bun simț muzical. Au abordat fix repertoriul în care, cu siguranță, sunt cei mai buni în lume - doar tradiție englezească, din diferite secole. Mi-a plăcut foarte mult Britten-ul, bineînțeles pentru că a fost a capela și mi-au plăcut foarte mult cuvintele, pentru că Sfânta Cecilia este ocrotitoarea muzicienilor, patroana muzicii, iar cuvintele… rugăciunea către Sfânta Cecilia de a proteja muzicienii are niște versuri absolut superbe. Nu putem noi, muzicienii, să nu vibrăm la muzica asta!


Teatrul Mic, sâmbătă, 5 septembrie, ora 20.00 - "Un minut de dans sau UF!!!". Un spectacol de Gigi Căciuleanu


Beatrice Lăpădat, jurnalist:

A fost o onoare pentru toată lumea care se află în sală să asiste la un astfel de moment, care celebrează o carieră atât de îndelungată, și cu atât mai mult cu cât este și un omagiu pentru doamna Miriam Răducanu. A fost excelent! Am văzut un dialog între mai multe generații.