Arhivă : 2015 |

Ateneul Român - Ziua a V-a

Vineri, 4 Septembrie 2015 , ora 9.28
 

În ziua a cincea a Festivalului Internațional "George Enescu", pe scena Ateneului Român, Orchestra Filarmonicii George Enescu a avut un oaspete cu o carieră de invidiat - compozitorul și dirijorul Peter Ruzicka. Programul extrem de dificil, alcătuit din Simfonia a IV-a de George Enescu, finalizată de Pascal Bentoiu, o versiune nouă pentru cvartet de coarde și orchestră a piesei Clouds de Peter Ruzicka și Poemul simfonic Kossuth de Bela Bartok, a atras totuși un public numeros, parțial interesat de actul artistic, parțial interesat să fie văzut la un astfel de eveniment.

În simfonia enesciană a impresionat omogenitate orchestrei, claritatea reliefării temelor și valoarea individuală a unor soliști instrumentiști din rândul suflătorilor, mă refer în primul rând la oboistul Adrian Petrescu și la flautistul Ștefan Diaconu, fără să uit contribuția spectaculoasă și plină de consistență a întregii partide a instrumentelor de alamă. Aplaudată a fost și evoluția în concert a maestrului Cătălin Desagă, titular al postului în Filarmonica Națiunilor, condusă de Justus Frantz.

Partea a doua a debutat cu versiunea nouă a piesei lui Peter Ruzicka - Nori (Clouds), în care alătură aparatului orchestral amplu un cvartet de coarde solist. Clouds este o piesă care îmbină efectele și șocurile sonore cu momentele lirice de mare rafinament. Cvartetul cu rol solistic a fost tânărul ansamblu Solartis, o formație aflată în plină evoluție artistică, sedimentată pe principii sănătoase de-a lungul ultimilor ani.

Concertul s-a încheiat cu Poemul simfonic Kossuth de Bela Bartok, poate pentru prima dată interpretat la București, după spusele unor specialiști. O muzică plină de forță, o muzică de tip național-romantic, anostă pe alocuri, dar care a plăcut, martore fiind lungile minute de aplauze din final.

Forma foarte bună a Orchestrei Filarmonicii George Enescu, tipologia dirijorală a lui Peter Ruzicka, un șef de orchestră reținut, riguros și echilibrat, au dus la construcția unui concert de înalt nivel artistico-valoric.

Sebastian Crăciun