Arhivă : 2015 |

Opinii despre concertele din 1 septembrie 2015, de la Ateneul Român și Sala Palatului

Miercuri, 2 Septembrie 2015 , ora 13.17
 

Ateneul Român, 1 septembrie, ora 17.00 - concertul Cvartetului "Belcea". Invitat: Valentin Erben (violoncel)


Mariana Celac, Institutul Cultural Român:

Am urmărit evoluția raportului dintre Cvartetul Belcea și publicul bucureștean și m-am bucurat încă o dată de sensibilitatea cu care percepe publicul calitatea muzicală, pentru că am fost de la prima apariție până astăzi deocamdată, cea mai nouă… la prima era jumătate din sală și după aceea, de la o apariție la alta, am văzut cum crește interesul, cum în sală se face din ce în ce mai pregnant acea liniște a ascultării reale de muzică. Îmi pare bine să-i revăd acum, într-o mare formă.


Dumitru Avakian, critic muzical:

Dacă vrei să afli cum sună o șoaptă din cvintetul cu două violoncele de Schubert, trebuie să asculți Cvartetul Belcea. Dacă vrei să asculți, să afli cum sună un gând poate nerostit din Cvartetul op.131 de Beethoven, trebuie să asculți Cvartetul Belcea. Ce este important… nu este numai dinamica sonoră, ci în primul rând implicarea spirituală cu care sunt hrănite aceste opusuri fundamentale ale muzicii primei jumătăți de secol XIX. Acesta este specificul apropierii acestor muzicieni - a celor patru cvartetiști - față de muzică, față de spiritul acesteia, față de ce înseamnă universul creației beethoveniene la maturitate, pe de-o parte, și cu totul altceva ceea ce înseamnă cvintetul cu două violoncele de Schubert. Asta mi se pare fundamental important în a înțelege arta acestor muzicieni, Cvartetul Belcea, căruia i se adaugă violoncelistul Valentin Erben, este acea apropiere, înțelegere, pătrundere spirituală a universului fiecărui compozitor, apoi găsirea mijloacelor potrivite și determinarea cu care este comunicat mesajul artiștilor. Astea sunt aspectele fundamentale ale acestui minunat cvartet, într-adevăr una dintre formațiile de vârf camerale ale vieții muzicale internaționale. E o bucurie pentru noi faptul că măcar o dată la doi, la patru ani, avem posibilitatea să-i reascultăm la București.


Ana Torok, membră a Cvartetului Arcadia:

Mi se pare extraordinar! Ei, de fapt, sunt mentorii noștri. Noi suntem Cvartetul Arcadia și am venit special pentru acest concert. Știm că ei au înregistrat integrala cvartetelor de Beethoven. Ei sunt printre cele mai bune cvartete din lume. A fost o onoare pentru noi să lucrăm cu ei și ne face de fiecare dată plăcere să-i ascultăm.


Sala Palatului, 1 septembrie, ora 20.00. Concertul Orchestrei Filarmonicii din Israel și Corului Filarmonicii "George Enescu". Dirijor: Zubin Mehta. Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner


Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii:

E o seară extraordinară! E una dintre cele mai așteptate prezențe din cadrul festivalului - Orchestra Simfonică a Isrealului, cu unul din marii dirijori ai lumii, Zubin Mehta, cu care am și avut privilegiul să stau puțin de vorbă la sfârșitul concertului. Vox Maris, în prima parte, și Simfonia a IX-a de Mahler - o seară absolut superbă!


Radu Boroianu, Institutul Cultural Român:

Oricât aș fi fost de ocupat - și sunt, slavă Domnului! - n-aș fi putut să ratez Vox Maris și a IX-a cu Mehta. E imposibil! Vox Maris e o pasiune mai veche a lui, iar finalul de la a IX-a… cred că asta i-a adus celebritate. Este absolut unic, dincolo de vorbe!


Maria Stoica, managerul Corului Madrigal:

Sunt o împătimită a acestor festivaluri "George Enescu", asta și pentru faptul că datorită acestui festival Corul Madrigal s-a lansat în 1968. Această seară a fost absolut specială, pentru că maestrul Zubin Mehta știe să mânuiască orchestra ca pe niște voci umane. Cred că ați fost martor la pianismele viorilor, care, dacă închideai ochii aveai senzația că e o singură vioară și că nu mai e vioară, ci voce umană. Suflătorii sunt ceva așa… de-mi vine să-i iau la mine acasă pe toți. Maestrul Zubin Mehta este poate unul din lucrurile foarte, foarte frumoase care se întâmplă în Festivalul Enescu. Așteptăm cu mare interes și pe marele dirijor Ion Marin. Radio România este postul care-mi aduce mie cea mai mare bucurie, asta pentru că sunt muzician. Și ceea ce-mi place foarte mult este că lansează cele mai recente CD-uri de pe piață, ești pus la curent cu tot ce fac marii cântăreți, marile orchestre, transmite live o groază de concerte din Europa, din cele mai mari săli…. Iar cine nu ascultă Radio România Muzical e mult mai sărac decât cel care ascultă.