Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Pianistul Benjamin Grosvenor - albumul 'Homages': Music box, 3 octombrie

Scor : 4.22 ( 9 voturi)


În 9 septembrie 2016 a fost lansat de casa Decca cel mai nou album al pianistului britanic Benjamin Grosvenor, intitulat sugestiv Homages. Sugestiv, pentru că, așa cum ne-a obișnuit, Grosvenor pune câte o temă discurilor sale, de data aceasta, omagiul, omagiul unor compozitori adus unor maeștri care i-au inspirat. Așa că pe acest disc vom descoperi o lucrare de Bach pusă în legătură cu opusuri de Felix Mendelssohn și Cesar Franck, și o barcarolă de Chopin cu un opus de Franz Liszt.

Cred că puține sunt lucrările bachiene mai dificile pentru un pianist decât transcripția realizată de Ferruccio Busoni după Ciaccona din Partita în re minor pentru vioară solo. Lucrare pentru care Benjamin Grosvenor de 24 ani propune o interpretare în același timp plină de măreție și sensibilitate - o versiune pentru oamenii secolului XXI, de pe un disc prezentat în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Nu e exagerat să spunem că Bach îi datorează foarte mult lui Felix Mendelssohn, cel care a redescoperit practic creația bachiană în prima jumătate a secolului al XIX-lea și ale cărui interpretări au plasat lucrările bachiene în repertoriul standard al marilor orchestre de pretutindeni. Mendelssohn - compozitorul a fost influențat de stilul polifonic bachian - în creația lui Mendelssohn descoperim preludii și fugi pentru pian, o evidentă referire la preludiile și fugile din cele două caiete ale "Clavecinului bine temperat". Sunt lucrări care însă astăzi se cântă destul de rar, așa că aduc un element de atractivitate repertorială discului semnat de Benjamin Grosvenor.

Un omagiu adus de Felix Mendelssohn lui Johann Sebastian Bach, altul aparținând lui Cesar Franck - într-unul dintre opusurile sale emblematice: Preludiu, Coral și Fugă - o versiune de referință, semnată de pianistul Benjamin Grosvenor.

Numele lui Benjamin Grosvenor cred că este cunoscut multora dintre ascultătorii Radio România Muzical, în ciuda faptului că el este un tânăr muzician - are doar 24 ani. Însă a ajuns deja la al patrulea disc semnat pentru o celebră casă de discuri, Decca: de altfel, el a fost cel mai tânăr pianist care a semnat vreodată un contract cu această casă și primul pianist englez din ultimii 60 ani care a reușit această performanță. Benjamin Grosvenor a fost intens promovat și susținut de BBC: între 2010 și 2012 a făcut parte din proiectul BBC New generation artist; în 2011 a deschis festivalul BBC Proms - să nu uităm, în 2011 avea doar 19 ani. Însă premii importante obținuse începând cu anul 2003. Este cert: Benjamin Grosvenor este un mare talent, cu care Marea Britanie se mândrește și care se bucură de mare succes în întreaga Europă.

Barcarola op.60 de Frederic Chopin a fost inspirată de un cântec popular al gondolierilor venețieni ;i a fost scrisă între anii 1845 și 1846. Barcarola lui Chopin a fost și o sursă de inspirație pentru Franz Liszt, atunci când a compus Venezia și Napoli - suplimentul la cel de al doilea caiet al Anilor de pelerinaj. Gondoliera, Canzone și Tarantella de Franz Liszt, cele trei tablouri care compun Venezia și Napoli - un omagiu adus Italiei și poate, lui Chopin, în interpretarea lui Benjamin Grosvenor.

Albumul Homages poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 3 octombrie, de la ora 19.00 și în reluare duminică, 9 octombrie, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016. 

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu