Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Pianista Khatia Buniatishvili - albumul 'Kaleidoscope' - Music box, 30 mai

Scor : 3.67 ( 12 voturi)

Săptămâna trecută am ascultat un disc semnat de o violonistă inclusă în programul BBC New Generation Artist în 2014 - americana sud-coreeană Esther Yoo; pe 30 mai (în reluare pe 5 iunie) vom asculta un disc semnat de o altă muziciană inclusă de BBC în același program dedicat tinerelor talente, însă în 2009. Numele ei: Khatia Buniatishvili.

Am mai avut ocazia să o ascultăm pe Kathia Buniatishvili la Radio România Muzical, în înregistrările și concertele live primite prin Uniunea Europeană de Radio, însă acesta este primul disc ce-i poartă semnătura pe care îl ascultăm la Radio România Muzical. Khatia Buniatishvili este o pianistă georgiană născută pe 21 iunie 1987, va împlini deci în curând 29 ani și are deja renumele unui muzician special, pe alocuri excentric, cu o tehnică fenomenală, servită și de mâinile neobișnuit de mari.

Cu siguranță, Kathia Buniatishvili este un artist absolut surprinzător. Am ascultat cu emoție și uimire pe alocuri albumul ei Kaleidoscope lansat pe 5 februarie 2016. Un Kaleidoscope de lucrări care au și o versiune orchestrală, cu legături și cu alte arte - pictură și coregrafie. Cu atât mai greu de interpretat deci, Tablourile dintr-o expoziție de Modest Musorgski, Valsul de Maurice Ravel și Trei mișcări din baletul Petrușka de Igor Stravinski.

Suita Tablouri dintr-o expoziție de Modest Musorgski - Khatia Buniatishvili, într-una dintre cele mai surprinzătoare și emoționante interpretări pe care le-am ascultat vreodată pentru această lucrare.

Tablouri dintr-o expoziție sună parcă altfel sub degetele Khatiei Buniatishvili - ea propune o viziune care nu mizează pe strălucire, ci pe umbre și demonic; se simt solitudinea și tristețea care e de presus că le transmit și tablourile lui Hartmann care l-au inspirat pe Musorgski. Și avem și o paletă dinamică foarte largă: de la un imperceptibil piano la fortissimo zguduitor. Nu știu cum ați receptat dvs. această audiție, mie recunosc că mi-a făcut pielea de găină.

Iată o altă pianistă tânără cu realizări care depășesc obișnuitul. Este clar, Khatia Buniatishvili este un foarte mare talent, însă a muncit mult ca să-l însoțească cu un fundament cultural și muzical solid. Și a început foarte devreme: la 3 ani. La 6 ani cânta primul concert cu orchestra, iar de la 10 ani, susține turnee de concerte în întreaga lume.

Khatia Buniatishvili este un spirit tăios, fără echivoc; spirit pe care l-a imprimat și înregistrării Valsului de Maurice Ravel.

Kaleidoscope - Khatia Buniatishvili s-a implicat personal în realizarea unui videoclip animat care explică foarte clar și emoționant la ce tip de caleidoscop s-a gândit când a ales să denumească astfel albumul pe care-l ascultați astăzi. Nu vreau să vă răpesc plăcerea de a descoperi singuri acest videoclip pe care-l găsiți mai jos.

Muzica de pe acest mic desen animat este un fragment din muzica baletului Petrușka, mai exact cele Trei piese pentru care chiar Stravinsky a realizat aranjamentul, cu o dedicație specială către un celebru pianist al secolului XX, Arthur Rubinstein.

Khatia Buniatishvili, într-o desfășurare pianistică impresionantă mai ales tehnic, în Trei mișcări din muzica baletului Petrușka de Stravinski.

Albumul Kaleidoscope poate fi ascultat luni, 30 mai, de la ora 19.00, în reluare duminică, 5 iunie, de la ora 13.05 și oricând pe site-ul proiectului Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu