Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Album difuzat în premieră, semnat de Orchestra Simfonică din San Francisco, dirijată Michael Tilson Thomas, la CD Review pe 16 și 17 noiembrie

Scor : 4.40 ( 5 voturi)

Chiar de la începutul carierei mele, muzica lui Debussy m-a atras

Actualul director muzical al Orchestrei Simfonice din San Francisco, Michael Tilson Thomas, a ales pentru acest album trei lucrări care ilustrează măiestria lui Claude Debussy în arta orchestrației, Suita Imagini, Poemul dansant Jocuri și Valsul mai mult decât lent.

Dirijorul declară: Chiar de la începutul carierei mele, muzica lui Debussy m-a atras. El a fost genial în a găsi calitățile esențiale ale fiecărui instrument din orchestră. De aceea solo-urile scrise de el sunt evocative, au devenit emblematice. Totodată Debussy are un simț deosebit al mixturilor timbrale neobișnuite. Este stilul său original și foarte pretențios. De fapt, muzica lui pentru orchestrală, mai ales în lucrările târzii, este una dintre cele mai mari provocări din întregul repertoriu simfoni, atât pentru dirijor cât și pentru orchestră.

Album Debussy - o demonstrație de virtuozitate coloristică

Înregistrările cuprinse pe acest album au fost realizate în 2013 și 2014 la Davies Symphony Hall din San Francisco și au fost publicitate sub emblema San Francisco Symphonie Media. Este evident editura Orchestrei Simfonice din San Francisco, cea care realizează albumele acestui ansamblu și care, prin calitatea înregistrărilor, dincolo de valoarea interpretării, a contribuit la acordarea celor 8 Premii Grammy, pentru albumele orchestrei amintite.

În privința interpretării îi dau din nou cuvântul dirijorului Michael Tilson Thomas: A fost o plăcere pentru mine de a interpreta această muzicii cu Orchestra Simfonică din San Francisco. Membri acestui ansamblu posedă toată măiestria unei orchestre de valoare și sunt dispuși să se aventureze cu entuziasm în universul plin de surprize al muzicii pentru orchestră semnată de Debussy.

Despre Valsul mai mult decât lent Michael Tilson Thomas spune: Este un vals în umbra lui Chopin, dar care te duce spre întunecimi neatisne de acesta. Orchestra lui Debussy parcă e un ansamblu de cafe-concert. A inclus tambalul care aduce acea culoare, peste starea de meditație și extaz.

În ceea ce mă priveste, demnă de menționat este versiunea pe care Orchestra Simfonică din San Francisco, sub bagheta lui Michael Tilson Thomas, o oferă Suitei Imagini, partitura semnată de Claude Debussy în 1912, acea lucrare în trei părți inspirate de melodii populare și impresii ale compozitorului din trei țări diferite ne duce în Scoția, cam tristă și răcoroasă în Gigue, cu tema ei distinctă interpretată de oboi, în Iberia plină de instrumente tradiționale spaniole în cel mai ambițios portret al Spaniei semnat de Debussy, dar și în Franța cu parfum rustic în Rondes de Printemps cu texturile sale schimbatoare și licăririle de lumină din picturile lui Claude Monet.

O altă demonstrație de măiestrie orchestrală este Poemul dansant Jocuri, semnat de Debussy în 1913, special pentru senzația vremii, Baletul Rus aflat la Paris. Interpretarea acestei partituri este cât se poate de vizuală. Orchestra Simfonică din San Francisco, dirijată de Michael Tilson Thomas reușește să ne implice în interacțiunea jocului dansat dintre dansatori. Este clară coregrafia imaginată prin orchestră de Debussy. Gesturile mici ale timpanilor, la un loc cu viola și xilofonul, fluxurile sonore care se coagulează și se destramă urmând jocul scenic al balerinilor, polemica liniilor independente ale corzilor. Iată o mulțime de dificultăți transformate de Orchestră și dirijor în demonstrații de virtuozitate coloristică, de dozare a intensităților cu măsuri deosebit de fine, astfel încât să iasă în evidență întregul care, nu este decât un "joc".

Iată argumentele pentru care vă invit să ascultați aceste înregistrări difuzate în premieră la Radio România Muzical în CD Review (12,15) pe 16 și 17 noiembrie.

Gabriel Marica


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu