Votează discul de muzică clasică al anului 2016

Dirijorul Kent Nagano - albumul 'Dans macabru': Music box, 31 octombrie

Scor : 4.40 ( 5 voturi)


Un mic joc, prin audiția unui album în legătură cu o sărbătoare care în ultimul rând a devenit populară mai ales printre cei tineri, noaptea de Halloween: în 14 octombrie, casa Decca a lansat albumul Dans macabru, cu înregistrări ale Orchestrei Simfonice din Montreal, dirijor Kent Nagano.

Sigur, Halloween-ul e doar un pretext pentru a asculta câteva piese celebre, dar și unele mai puțin cunoscute, cu o tematică noir și fantastică. Și prilej de a asculta un disc de o foarte bună calitate, realizat pe baza înregistrărilor din două concerte live care au avut loc la finalul lunii octombrie 2015 (deci tot de Halloween).

Să începem cu două piese simfonice devenite celebre datorită includerii lor în coloana sonoră a filmului de desene animate Fantasia, produs de studiourile Walt Disney. Cine nu-și amintește de Micky în chip de Ucenicul vrăjitor al lui Paul Dukas și de dansul vrăjitoare din tabloul O noapte pe muntele pleșuv de Modest Musorgski?

Halloween-ul este o sărbătoare care devine populară și în România; ajunul sărbătoririi tuturor Sfinților din calendarul bisericii catolice. Dincolo de orice conotații religioase sau de alt tip, acesta este un pretext pentru noi de a asculta muzică de foarte bună calitate, înregistrată de o orchestră care a evoluat foarte mult sub conducerea lui Kent Nagano, dirijorul american de origine japoneză care din 2006 este și directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal. În același timp, Nagano este și directorul Operei de stat din Hamburg.

L-am văzut dirijând live pe Kent Nagano - și am putut aprecia eficiența, eleganța și carisma acestui dirijor care cu siguranță este unul dintre cei mai importanți ai timpurilor noastre.

Acesta este al doilea album semnat de Orchestra Simfonică din Montreal, condusă de Kent Nagano pentru casa londoneză Decca, una dintre cele mai importante la nivel mondial. Primul, a apărut în martie 2016 și cuprinde opera L'Aiglon de Jacques Ibert și Arthur Honegger, album pe care de asemenea îl puteți asculta și vota pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016 și care a primit anul acesta un premiu Echo Klassik.

Cred că ceea ce atrage atenția la acest disc este nu spectaculosul muzicii, ci o interpretare americano-franceză - combinând tehnica renumită a orchestrelor de tip american cu un tip de sensibilitate europeană, sub conducerea unui dirijor inteligent și carismatic.

Alături de Ucenicul vrăjitor și O noapte pe muntele pleșuv, pe disc regăsim și poemele simfonice Vrăjitoarea la amiază de Antonin Dvorak și Tamara de Mili Balakirev, alături de Dansul macabru op.40 de Camille Saint Saens și piesa Halloween din Three Outdoor Scenes de Charles Ives.

Discul poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 31 octombrie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 6 noiembrie, de la ora 13.05. Albumul este inclus și în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016, pe site-ul acestei campanii fiind disponibile pentru reascultare toate albumele intrate în competiție.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu