ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor anterioare: 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

James Francies: albumul 'Flight' V - Jazzy Hour, 24 ianuarie 2019

Bookmark and Share

Din noile generații de muzicieni se remarcă tot mai multe personaje cu adevărat spectaculoase, care ne merită atenția, uneori chiar peste puterea noastră de a le cuprinde. Nimeni nu poate spune că jazz-ul nu mai are reprezentanți, dimpotrivă, ne putem bucura de o abundență de nume care să ne arate cât de viu este jazz-ul ți cât de mult se extinde.

Rămân totuși câțiva aleși care reușesc să existe deasupra celor chemați. Unul dintre ei este pianistul James Francies, care la 23 de ani a ajuns să cânte deja alături de Pat Metheny, Chris Potter sau Stefon Harris, fiind foarte solicitat și din acea zonă comercială în care talentul mai contează. Debutul discografic l-a marcat in 2018 sub titlul "Flight", mediul perfect pentru a ne oferi combinația lui densă de jazz și pop sau un prilej de a ne descrie prezentul prin piese voit complicate și direct adresate, într-o manieră care-l plasează alături de marii predecesori și iluștrii contemporani din familia Blue Note, la un nivel care înseamnă un anumit grad de desăvârșire dar și responsabilitatea de a prezenta jazz-ul într-o simetrie trecut-prezent, de a releva istoria unui gen adăugând ceva personal și neprevăzut. "Flight" conține această bună proporție, prin compoziție, atitudine și alegerea muzicienilor. Mai mult, această potrivită combinație de clasic și nou, fără a afecta compoziția sau solistica ne este oferită într-un ritm intens, cu multă informație expusă în viteză, clar și expresiv.

Nu aș zice că e greu de urmărit, ci mai degrabă că îți capacitează toată atenția, iar James Francies știe exact ce face când impune această dinamică, acest zbor turbulent care-ți verifică simțurile.