Apoi: 9.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Daniil Trifonov – albumul 'Destination Rachmaninov. Departure' - Music box, 15 octombrie


Un album pe care mulți îl așteptau cu nerăbdare și pe care-l puteți asculta în premieră la Radio România Muzical la doar 3 zile de la lansarea lui oficială pe piața internațională, din 12 octombrie 2018: Destination Rachmaninov. Departure, purtând semnătura pianistului Daniil Trifonov și a Orchestrei Simfonice din Philadelphia, condusă de Yannick Nezet Seguin.

Un nume incitant pentru un proiect care ne propune integrala concertelor pentru pian și orchestră de Rahmaninov: primul volum – Departure (Plecarea) cuprinde concertele numerele 2 și 4, iar al doilea volum, care va apărea în octombrie 2019, Arrival – Sosirea, propune concertele numerele 1 și 3.

Un album foarte așteptat din mai multe motive: Trifonov este în prezent una dintre vedetele casei Deutsche Grammophon care, la 120 ani de la înființare, a organizat săptămâna trecută, în 10 octombrie, un mega-concert la Beijing, în Orașul Interzis, Trifonov fiind cap de afiș. Există o legătură importantă ideatică, dar și de naționalitate și spirit între Rahmaninov și Trifonov: nu doar că amândoi sunt ruși, ulterior stabiliți în Statele Unite ale Americii, dar Trifonov a crescut ca pianist ascultând interpretările lui Rahmaninov și și-a însușit mult din stilul pianistic al acestuia. Evident, Rahmaninov este unul dintre cei mai iubiți compozitori de concerte pentru pian și orchestră, el însuși un pianist faimos care a cărui orchestră americană favorită a fost cea din Philadelphia, cu care a și cântat deseori și care i-a interpretat în premieră parte dintre lucrări. Iată, doar în parte, rețeta de succes a albumului Destination Rachmaninov.

Cei care au fost la concertul susținut de Trifonov la București în 2017 sau care au ascultat la radio acest concert, au avut deja un preview a ceea ce veți asculta în continuare, mai mult doar pentru că lucrarea aleasă a fost aceeași – Concertul nr.2 pentru pian și orchestră de Rahmaninov. Pentru că față de versiunea de la București, ceea ce veți asculta în continuare prezintă o mult mai importantă coeziune în ceea ce privește construcția, colaborarea cu orchestra și concepția, în sine. Merită să ascultăm această versiune propusă de Daniil Trifonov și Orchestra din Philadelphia, condusă de Yannick Nezet Seguin, pentru a ne imagina cum ar fi cântat Rahmaninov însuși în secolul XXI – furtunos, dar și foarte liric, stăpânind extrem de bine schimbările de stare, foarte echilibrat și totuși, cu o subtilă nuanță pronunțat romantică ce dă un parfum aparte unei interpretări pline de tinerețe și de maturitate în același timp.

Pe acest album, întâlnim și trei părți din Partita a III-a pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach, în transcripția pentru pian realizată de Rahmaninov însuși. O alegere poate surprinzătoare, însă foarte bine explicată de Trifonov, care arată că momentele polifonice din Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră sunt în mod cert inspirate de Bach și că Rahmaninov-pianistul era, el însuși, un foarte bun interpret al muzicii lui Bach.

Preludiu, Gavotă și Giga sunt cele 3 părți din Partita a III-a pentru vioară solo de Bach, transcrise de Rahmaninov, cel care le-a adăugat și un strop din propriu-i stil componistic.

Destination Rachmaninov – un album în două părți, cuprinzând integrala concertelor pentru pian și orchestră de Rahmaninov: nu întâmplător, Daniil Trifonov a alăturat pe fiecare disc un concert celebru și unul mai puțin cunoscut. Pentru primul volum, a alăturat celebrissimul concert nr.2 cu rar cântatul concert nr. 4. Trifonov mărturisește că acest concert nr. 4 de Rahmaninov este de fapt, preferatul său; o lucrare terminată în 1926 care demonstrează că Rahmaninov a fost permeabil la influențele muzicale ale timpului – de la romantismul pur al concertului nr. 2, descoperim în concertul nr. 4 o lume diferită, cu accente moderne, însă creionată cu același mare talent de melodist, specific lui Rahmaninov. Este o partitură ce merită să fie cântată mai des, așa cum remarca și dirijorul Yannick Nezet Seguin. De altfel, cred că o bună parte din reușita discului pe care-l ascultați astăzi se datorează acestui dirijor și formidabilei lui orchestre din Philadelphia – un ansamblu care răspunde imediat la orice intenție, care susține solistul în discurs, fiind un partener de dialog sensibil și foarte eficient. O orchestră mare, un solist pe măsură și un dirijor, indubitabil, printre cei mai importanți ai contemporaneității noastre – rețetă sigură pentru succes, așa cum este, într-adevăr, și înregistrarea Concertului nr. 4 op. 40 în sol minor pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov.

Albumul Destination Rachmaninov. Departure poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 15 octombrie, de la ora 19.00 sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2018.

Cristina Comandașu