ACUM:
15.30
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Perpetuum mobile Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Apoi: 18.55 Beethoven - 250 ani de nemurire

Înapoi la: Emisiuni

Un cuvânt - o idee muzicală cu Liviu Pețu

Un cuvânt - o idee muzicală
Sâmbătă, 15 Februarie 2020 , ora 12.30
Regele
Joi, 6 Februarie 2020 , ora 20.30

Un cuvânt-cheie este firul roșu conducător al acestei noi emisiuni de la Radio România Muzical! În fiecare joi, de la ora 20,30 (și în reluare sâmbăta, de la ora 12,30) timp de o jumătate de oră voi țese o poveste în jurul unui cuvânt care poate fi: un oraș, o dată, o sărbătoare, un anotimp sau un sentiment. Va fi o poveste plină de originalitate și, adesea, surprinzătoare gândită bineînțeles în ținuta marii muzici. Însă nu vor fi doar lucrări sau părți din literatura sonoră clasică, ci și jazz, muzică de film sau așa-zisul gen mai ușor – opereta.

Câteodată chiar și numele unor formații/ansambluri/interpreți rezonează cu titlul unei ediții din noua emisiune și atunci de ce să nu facă parte și aceste elemente din misterul ediției, conturând din și mai multe laturi sensul mesajului muzical!?

Dacă în muzica fără program ascultătorul este lăsat să decodifice singur, după posibilitățile și dispoziția lui, conținutul mesajului sonor, este evident că în muzica programatică creatorul ne transmite intențiile sale (idei, sentimente) tot prin sunete, melodii, fraze ample însă condiționează înțelegerea textului muzical prin titluri sau chiar descrieri ale intențiilor sale, cum este cazul poemului simfonic sau operei. Nu ne vom limita însă doar la cele două, ci vom include pagini eterogene de la miniaturi la simfonii.

Așadar, fiți pe recepție pe una dintre cele două frecvențe ale noastre din FM sau online pe românia-muzical.ro pentru a asculta, în spațiul ”Bucureștiului muzical de altădată”, o nouă emisiune ce încearcă să îngemăneze diferite stiluri muzicale pornind de la un simplu cuvânt-cheie.

Liviu Pețu