ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Înapoi la: Emisiuni

Portret de compozitor - Frédéric Chopin cu Ana Voinescu

Frédéric Chopin XX
Vineri, 26 Martie 2010 , ora 9.30
Frédéric Chopin XIX
Joi, 25 Martie 2010 , ora 9.30

Cho-pin

Două silabe, ca o șoaptă de emoție.

Un nume care făceau furori în orice salon aristocrat sau artistic al Parisului din prima jumătate a secolului al 19-lea - romanticii, pe care Alfred de Musset îi caracterizase atât de bine prin acel...mal de siecle, expresie împrumutată de mulți artiști ai vremii și în care a fi la modă însemna o apariție cât mai palidă, morbidă, un aer suferind până la angoasant. Și în cruda dar, paradoxal, favorabila ironie a sorții, Frédéric Chopin, fără a face voit concesii unei asemenea cerințe, și, înainte de toate, înnobilat de o fire discretă, reținută, întruchipa desăvârșit acest prototip… cu trupul plăpând, asemeni esenței volatile a spiritului său… asemeni muzicii sale într-o continuă alunecare și instabilitate armonică, asemeni melodiei sale gingașe și învăluitoare…

Puțini erau însă cei care-l cunoșteau cu adevărat, și care știau, că în realitate, Chopin purta povara unei suferințe fizice și a unei sensibilități ce avea să-i sporească faima și șarmul, dar totodată să-i apropie sfârșitul. Vremelnic însă. O întrerupere doar într-un spațiu terestru, pentru că posteritatea avea să-i ofere o glorie detonantă, greu de devansat. O vitalitate care l-a consacrat pe bardul polonez drept una dintre cele mai longevive pagini din istoria artei sonore.

... "muzica, această providență a celor pe care totul îi dezamăgește, pentru că ea singură ne consolează în mijlocul non-sensului universal. Totul este iluzie, în afara muzicii, aceasta irealitate... supremă".

A spus-o Cioran, iar Chopin este cel hărăzit să o confirme.

Portret de compozitor - Frédéric Chopin, din 1 martie 2010, chiar ziua când se împlinesc 200 de ani de la nașterea compozitorului, și până în 26 martie.

Pe parcursul verii 2014, de reascultat la radio în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 15.00, începând cu 16 iunie 2014.

Ana Voinescu