Portret de compozitor - Johann Sebastian Bach Înapoi la: Emisiuni

Bach XXXV

Publicat: Luni, 17 Ianuarie 2011 , ora 9.30

...La începutul secolului [al XVIII-lea], cele două biserici principale, Sf Toma și Sf Nicolae adunau fiecare cam 2500 de persone în strane și mai aveau loc pentru încă 500 în picioare.

 

...Biserica Nouă deschisă la 1699 avea și ea strane pentru peste 1200 de credincioși, Sf. Petre, venită cam un deceniu mai târziu, putea primi aproape 500, ca și cea a Universității, de aproape aceeași vârstă..., putând să găzduiască vreo câteva sute de credincioși fie în strane, fie în picioare. Calculele au condus la un total aproximativ de 9000 de credincioși din totalul de 30 000, considerată a fi populația marelui oraș.

 

Acești 9000 de enoriași se întâlneau în fiecare duminică dimineață pe străzile din Leipzig afluind spre biserici, unde activitatea începea foarte devreme. În cele două principale, femeilor le era rezervat spațiul de la parter, pentru bărbați existând balcoanele și câteva locuri pe lângă pereți, în zona de jos.

 

Cine erau acești credincioși?!? De obicei, burghezi, mici proprietari, familiile lor. Artizani, brutari, șelari, fierari și familiile lor erau separați de grupurile reprezentând elita orașului - negustori, diverși reprezentanți ai profesiilor liberale, consilieri locali se împărțeau potrivit clasei sociale pe locurile din biserici. Cei din elită aveau locuri în strane, ceilalți, aproape în majoritate nu, pentru că și stranele erau considerate proprietate privată, puteau fi chiar încuiate cu lacăte. De aceea, cei din urmă participau mai ales la slujbele de după-amiază sau alegeau bisericile mai mici...


 

 

Veronica Zbarcea