Portret de compozitor - Johann Sebastian Bach Înapoi la: Emisiuni

Bach XII

Publicat: Marți, 23 Noiembrie 2010 , ora 9.30

Arnstadt – orașul cu cei mai mulți reprezentanți ai familiei Bach – care îl primise cu o festivitate solemnă, se dezvăluia după nici 4 ani, un oraș aproape ostil. De fapt, cum spuneam în episodul trecut, doar anumite persoane îi erau ostile, pentru că verișoarele sale, fiicele lui Johan Michael Bach – acel îndemânatic compozitor cum este supranumit în sursele biografice spre a fi deosebit de fratele său Johann Christoph, cel profund după însuși Sebastian – fiicele lui, așadar, păreau să facă parte din viața eroului nostru, ba chiar să locuiască în aceeași casă. În special Maria Barbara, despre care judecătorii săi insinuaseră că fusese adusă de Sebastian în balconul corului, fără a cere permisiunea superintendantului ceea ce constituia o încălcare a celor prevăzute în contract.

Poate a avut nevoie de vocea ei, pentru că se pare că și ea era o bună muziciană, instruită, ca toți copiii Bach, de tatăl său. Poate nici nu a fost vorba despre Maria Barbara, dar nu există precizări în acest sens. Poate fusese vorba despre Barbara Catherina, sora ei, sau altă soprană ce ar fi putut înlocui o voce lipsă dintr-o eventuală cantată, sau vreun solist din cor, incompetent (cum știm că s-a referit la un moment dat la cei care trebuiau să asculte de el la interpretarea cantatelor).

...Căci, așa cum arătam vorbind despre Cantata catalog 4, Sebastian fusese cucerit la Lubeck de acele „Abendmusik” organizate de Buxtehude. Probabil avusese prilejul să asculte și cele două cantate scrise de acesta pentru moartea Împăratului roman Leopold și respectiv pentru ascensiunea succesorului Joseph I: „Castrum Doloris” și „Templum Honoris”. Poate asistase chiar și la repetiții. Și,, de ce nu, poate s-a numărat între cei 15 violoniști din orchestră...

Veronica Zbarcea