Portret de compozitor - Johann Sebastian Bach Înapoi la: Emisiuni

Bach X

Publicat: Vineri, 19 Noiembrie 2010 , ora 9.30
...cu toată tinerețea sa – lăsasem în așteptare continuarea povestirii din Scurta cronică a Anna-Maria Bach și mergem acum mai departe – i s-au recunoscut îndată calitățile deosebite. Organistul din Arnstadt era un instrumentist mediocru, astfel că i-au aflat o altă atribuție, mai modestă, oferindu-i-se slujba lui Sebastian al meu.
Noua orgă era un instrument dintre cele mai frumoase... Sebastian a vorbit toată viața cu multă gingășie, aproape cu dragostea cu care o mamă vorbește de primul ei născut, despre orga de la Arnstadt.
Și se subliniază mai departe că a fost prima orgă pe care a putut-o considera a lui...

...Poate că prin suplinirea lui Effler la orga cappellei ducelui de Saxa-Weimar, tânărul Sebastian nu doar că dădea dovadă de colegialitate, față de un organist bătrân și bolnav, ci în spiritul pragmatismului cu care – vom constata – și-a făurit cariera, dorea să atragă atenția asupra dexterității sale dobândite în anii de studiu de la Luneburg, în perspectiva obținerii unui post mai bun decât cel de lacheu, adică de muzicant inferior. Și ocazia s-a ivit foarte curând. În iulie 1703 a fost testată orga abia construită în Biserica Nouă din Arnstadt...

...Mândrie a municipalității, orga de la Biserica Nouă din Arnstadt... mai avea nevoie doar de un organist de renume care s-o aducă la viață. Fusese deja angajat un anume Andreas Börner începând cu Anul Nou 1703. Totuși, inaugurarea oficială a avut loc în vară. Probabil pentru a impresiona, se prezentase autorităților ca Organist al curții princiare saxone, și de aici, poate acel document ... referitor la postul ocupat la Weimar. În fond, cum ar fi putut să convingă din postura de... lacheu?!? Sau ca violonist inferior?!? Trebuia mai întâi să testeze orga, iar pentru aceasta era musai să fie... organist!!!
Veronica Zbarcea