Portret de compozitor - Johann Sebastian Bach Înapoi la: Emisiuni

Bach LVI

Publicat: Marți, 15 Februarie 2011 , ora 9.30

Amintirea întâlnirii sau mai curând “confruntării” clavecinistice dintre Sebastian și Louis Marchand la Dresda, cu mai bine de 15 ani înainte, lipsind cea la orgă, cum ne amintim, ca și reacția altruistă ulterioară pusă pe seama primului care ar fi admirat arta confratelui, prilejuiește autoarei volumului “Scurta cronică a Annei Magdalena Bach” să facă o legătură cu altă întâmplare – nu știm în ce măsură asemănătoare, sau doar…

 

Era la fel de generos și față de ceilalți muzicieni. Respectul plin de teamă pe care-l insufla măreția lui îl atenua cu bunătatea sa izvorâtă dintr-o inimă caldă. Era întotdeauna fericit să-i poată asculta pe muzicienii din orașul lui sau străini, și a rămas pentru dânsul o dureraosă decepție faptul de a nu-l fi cunoscut personal pe domnul Handel, deși făcuse în acest scop tot ce a putut. Arta acestui maestro ales îl umpluse de admirație și entuziasm; a petrecut ceasuri fără număr copiindu-i partiturile pe care le prețuia în mod deosebit (o muncă fericită, la care l-am ajutat și eu cu dragă inimă) – adaugă în paranteză Anna Magdalena. A condus la Leipzig o frumoasă execuție a cantatei lui Handel Pătimirile Domnului. Și cum ambii se născuseră în Saxonia și în același an, Sebastian avea impresia că, în afara muzicii, mai există între ei oarecare asemănare, astfel că făcu mai multe încercări spre a-l putea întâlni pe Handel...”

 

... Putem da crezare sau nu unei consemnări evident subiective, dar tot din acest volum, aflasem la momentul amintirii vizitei admiratorului englez al lui Sebastian că după întoarcerea în patria lui, acesta îi trimisese un colet cu partituri de Dieupart și Handel, ceea ce ar sprijini ideea aprecierii Cantorului față de conaționalul său, chiar a încercării de a-l cunoaște mai întâi sub aspect creator, iar totodată năzuința de a-l întâlni personal – ceea ce, iată, nu avea să se întâmple niciodată!!!...

Veronica Zbarcea