Portret de compozitor - Johann Sebastian Bach Înapoi la: Emisiuni

Bach LII

Publicat: Miercuri, 9 Februarie 2011 , ora 9.30

Vorbeam despre aparenta lipsă de interes a lui Sebastian pentru compoziții noi în acest început de an 1728...

 

... Într-adevăr, judecând după lista creațiilor interpretate la diversele sărbători ale anului ecumenic, vedem că până în toamnă, nu apare nimic inedit. După acea cantată de nuntă din care s-a pierdut aproape totul, chiar a doua zi, pe 6 februarie cu prilejul Duminicii Purificării Fecioarei Maria este readusă în atenție cantata BWV 157 “Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn” - Eu nu Te părăsesc (dar binecuvântează-mă) cea scrisă cu un an înainte pentru comemorarea lui Johann von Ponickau, iar o lună și ceva mai târziu, chiar de ziua Cantorului, la 21 martie reia pentru a cincea oară un alt opus iubit – cantata BWV 182 Himmelskönig, sei willkommen – Rege ceresc fii binevenit!

 

... Curtea de la Anhalt-Kothen va intra în doliu la 19 noiembrie când moare prematur prințul Leopold, la doar 33 de ani. Poate tocmai aceste triste evenimente – pe care le ilustrăm cu un fragment dintr-un concert pentru orgă, aranjat în acest fel în zilele nostre, după originalul pentru clavecin care la rândul lui reia fragmente din trei cantate scrise cu doi ani înainte – așadar, poate aceste evenimente explică dubiile cu privire la creațiile lui Sebastian din această perioadă.

 

... Mai apar în desfășurătorul cantatelor potrivit cu calendarul luteran, încă alte opusuri ce ar fi putut să fie interpretate pentru prima dată în acest sfârșit de an, dar puse deopotrivă cu semnul întrebării, cum ar fi cele așezate ca dată de compunere în largi perioade de timp – 1728-1731. Între ele și una pentru a treia zi de Crăciu, 27 decembrie, care însă în istoria familiei Bach se suprapune cu alt eveniment trist: dispariția surorrii lui Sebastian, Marie Salome Wiegand care trăia la Erfurt.

 

... Avea doar 51 de ani, cu 8 mai mulți decât eroul nostru. Cu siguranță și această pierdere avea să-l marcheze pe Cantor, poate și în acest fel explicându-se încă o dată reținerea față de aducerea la lumină a noi opusuri de largă respirație. Este totuși, posibil ca în acest an destul de afectat pe planul sentimentelor sale familiale, să nu se fi oprit din elaborarea a noi opusuri pentru fiul său Friedemann... Sau poate pentru el însuși...

Veronica Zbarcea