Temă...cu variațiuni Înapoi la: Emisiuni

Pasiunea spiritului latin

Publicat: Duminică, 24 Octombrie 2010 , ora 10.00
Minutele de început le vom petrece în compania uneia dintre cele mai fascinante orchestre ale momentului, recunoscută, apreciată și iubită pentru spiritul tânăr al membrilor săi, ce se transpune sonor printr-o prospețime pe care rar o întâlnim la ansamblurile cu tradiție – și am numit aici Orchestra de Tineret a Venezuelei Simon Bolivar.

S-au împlinit în luna februarie, 25 de ani de când economistul Jose Antonio Abreu a fondat la Caracas o orchestră de tineret al cărei scop declarat a fost acela de a integra social un număr cât mai mare de copii defavorizați din Venezuela. Cu ajutorul muzicii, mai mult de o jumătate de milion de copii săraci și-au croit destinul, integrați fiind unui sistem unic în lume.

Orchestra de tineret a Venezuelei, ce poartă numele lui Simon Bolivar, avându-l ca dirijor pe Gustavo Dudamel, a devenit, în timp, o forță artistică, iar cei mai talentați tineri, membrii săi de astăzi, aduc pe scenele lumii, acolo unde concertează frecvent, un suflu proaspăt, o atitudine nouă, sau mai simplu spus, ceea ce francezii numesc „joie de vivre” – bucuria de a fi, de a trăi, de a face muzică și de a o împărtăși cu alții.

Video Orchestra de Tineret a Venezuelei

La 69 de ani, Domingo este artistul a cărui forță de muncă uimește încă: dirijează, cântă și conduce, din postura de director artistic, Opera din Los Angeles. Este adevărat însă că și-a anunțat retragerea, în 2011, din poziția de director general al Operei Naționale din Washington, un alt ansamblu pe care l-a condus în ultimii patru ani.

Cel care își conduce viața după un motto semnificativ: „Dacă mă odihnesc, ruginesc” – a început, din 24 octombrie 2010, o serie de șapte spectacole la San Francisco în rolul titular din opera lui Franco Alfano – Cyrano de Bergerac - în regia și scenografia lui Petrică Ionesco. Iar de curând a fost anunțată alegerea sa ca „Personalitate a anului” de către Latin Recording Academy. Acest premiu îi va fi decernat în cadrul ceremoniei „Latin Grammy Awards”, pe 10 noiembrie, la Las Vegas, pentru traseul profesional și activitățile sale filantropice.

Este aceasta suprema recunoaștere venită din partea zonei artistice latino-americane pentru acest uriaș artist, născut la Madrid, crescut la Ciudad de Mexico, și împlinit, din punct de vedere artistic, pe cele mai importante scene ale lumii.

Video Placido Domingo

Alice Sara Ott este o nouă stea pe firmamentul pianisticii mondiale. La 22 de ani, artista germano-japoneză se află, deja, la cel de-al treilea album lansat pe piață în urmă cu o lună. Concertele nr. 1 de Ceaikovski și Liszt au fost înregistrate în compania Orchestrei Filarmonice din Munchen, avându-l la pupitru pe Thomas Hengelbrook.

Și, ca o confirmare a aprecierii de care se bucură în rândul publicului și criticii muzicale din Germania, Alice Sara Ott a primit premiul „Tânărul artist al anului” în cadrul galei premiilor „Ecko Klassik” desfășurată pe 17 octombrie 2010, la Essen, pentru albumul ce include valsuri de Chopin, apărut la începutul acestui an.

Alice Sara Ott – Orchestra Fililarmonică din Munchen condusă de Thomas Hengelbrook și secvențe din partea I a concertului nr. 1 în si bemol minor de P. I. Ceaikovski.

Video Alice Sara Ott
Liliana Staicu