ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Înapoi la: Emisiuni

11 decenii de muzică nouă cu Ruxandra Arzoiu

Simfonia în anii 1950-1960 (IV)
Luni, 27 Octombrie 2014 , ora 23.30

Darius Milhaud - Simfonia a X-a

Henri Dutilleux - Simfonia I

Simfonia în anii 1950-1960 (III)
Luni, 20 Octombrie 2014 , ora 23.30
Ralph Vaughn Williams- Simfoniile VIII, IX
Poate niciodată în istoria lumii arta nu a fost mai controversată, mai hulită și mai adulată în același timp, mai populară și mai elitistă, mai dorită și mai respinsă ca în acest răstimp de 11 decenii pe care ne-am propus a le privi din perspectiva actualității. Suficient răgaz, ar spune unii pentru a ne familiariza cu sonoritățile contemporane dar am reușit oare sa ni le apropiem? Probabil într-o mică măsură… după reticența cu care publicul meloman primește și privește creațiile muzicale ale veacului XX.

Neputință, teamă, nerăbdare, prejudecăți, limite? Poate din fiecare cîte puțin. Ca oglindă a realității arta lansează și suprapune stiluri și traiectorii, curente și influențe, mode, toane, fantezii, ce se succed într-un flux continuu, cu o viteză uluitoare și face anvoioasă acceptarea și înțelegerea noutăților. Ceea ce a constituit senzația anului curent este vechitura celui următor. Spațiul dintre tradiție și experiment se îngustează îngrijorător, noțiunile devin relative și judecățile discutabile, iar totul nu pare decât un șir de negări simultane a ceea ce nu mai știm cum a fost, dar știm cum nu trebuie să fie.

Și totuși, privind înapoi, timpul va consemna întotdeauna valoarea, profunzimea gîndurilor și regăsirea de sine vor reconsidera locul pe care îl ocupă muzica nouă în marele peisaj cultural. Dorind, in fiecare ediție, o viziune cât mai cuprinzătoare asupra fenomenului sonor al acestui rastimp pe care ni l-am propus a-l cerceta, vom accentua totuși cu fiecare emisiune o idee unificatoare, o tematică de circumstanță din multitudinea celor ce au determinat și au modelat creația componistică.

11 decenii de muzică nouă: în fiecare luni, la ora 23.30.
Ruxandra Arzoiu