Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Deschiderea Festivalului de la Verbier - în direct

Publicat: joi, 18 Iulie 2019 , ora 8.36

Începând din 1994, Verbier a devenit unul dintre punctele de atracție în lumea muzicii clasice, datorită festivalului fondat de suedezul Martin Engström. Amplul eveniment are loc anual în această stațiune montană din Elveția, reunind artiști de renume internațional ca: Martha Argerich, Emanuel Ax, Hilary Hahn, Leonidas Kavakos, Lang Lang, Mischa Maisky, Mikhail Pletnev, Thomas Quasthoff, Julian Rachlin și Daniil Trifonov, între alții. Festivalul se derulează vreme de două săptămâni, la sfârșitul lunii iulie, respectiv începutul lunii august. Festivalul de la Verbier are în vedere și dezvoltarea tinerilor muzicieni, prin intermediul Academiei sale și a celor trei orchestre: Orchestra Festivalului Verbier, Orchestra de Cameră a Festivalului Verbier și Orchestra de Juniori a Festivalului Verbier. Evenimentul propune publicului și concerte de jazz și plimbări în natură.

Anul acesta Festivalul de la Verbier se deschide în 18 iulie cu un concert ce are pe afiș opusuri de Bartok și Șostakovici, interpretate de Orchestra Festivalului, de violonistul Kristof Barati și avându-l dirijor pe renumitul Valery Gergiev.

Unul dintre cei mai importanți artiști ai generației sale în Ungaria, Kristof Barati va cânta partitura solistică a Concertului nr. 2 pentru vioară și orchestră de Bela Bartok. El este deja faimos în țara natală, unde a fost recompensat cu diverse premii și distincții, iar acum începe să câștige și recunoaștere internațională. În stagiunea 2017-2018 a debutat cu Filarmonica din Los Angeles la Hollywood Bowl și a revenit la London Philharmonic pentru a susține un concert, în compania lui Vladimir Jurowski, la Royal Festival Hall. A debutat, de asemenea, pe scene din Olanda, Finlanda, Austria, Luxemburg și Marea Britanie, cântând împreună cu orchestre de renume și șefi de orchestră ca Charles Dutoit, Kurt Masur, Jukka-Pekka Saraste, Ivan Fischer, Lionel Bringuier și Yuri Temirkanov. În mod evident și Valery Gergiev îl apreciază foarte mult, cei doi artiști cântând împreună și în compania Orchestrei Teatrului Mariinsky anii trecuți. Ca orice mare artist, Barati este preocupat și de muzica de cameră, apărând des și în această formulă. Născut într-o familie de muzicieni, Barati și-a petrecut mare parte din copilărie în Venezuela, unde a apărut ca solist în compania orchestrelor mari ale țării, revenind apoi la Budapesta pentru a studia la Academia de Muzică Franz Liszt. Mai târziu l-a avut mentor pe Eduard Wulfson, el însuși student al lui Milstein și Menuhin. Barati a câștigat multe premii, inclusiv premiul III și premiul publicului la Concursul Regina Elisabeta de la Bruxelles, în 1997, fiind atunci cel mai tânăr concurent. Barati cântă pe vioara Stradivarius "Lady Harmsworth", manufacturată în 1703, oferită artistului de Societatea Stradivarius din Chicago. Atunci când nu cântă la vioară, Kristof este un foarte pasionat fotograf și jucător de șah; îi place, de asemenea, să piloteze avioane, și speră să aibă, cândva, propria lui aeronavă.

În partea a doua a serii vom asculta Simfonia a V-a de Dmitri Șostakovici, ce conține un recviem pentru victimele regimului sovietic. Sunt amestecate aici, în mod extraordinar, sonorități brutale, elemente de parodie și coșmar cu o blândă melancolie.

Ascultăm în direct concertul, joi, 18 iulie, de la ora 20.00.





Irina Cristina Vasilescu