Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 26 ianuarie 2016

Publicat: marți, 26 Ianuarie 2016 , ora 10.29

Bine v-am regăsit!

Sper că vă amintiți din edițiile precedente, care vă stau la dispoziție aici, pe site-ul nostru, vorbim despre Cvartetele de coarde semnate Ludwig van Beethoven. Suntem la primul ciclu de lucrări în acest gen, op.18, publicat între 1800-1801. Cele 6 lucrări dovedesc măiestria compozitorului în genul clasic dezvoltat de Haydn și Mozart.

Cvartetul op.18 nr.5 în la major este cel mai evident omagiu adus de beethoven predecesorilor - mișcările au forma și tempo-ul utilizate de Mozart în Cvartetul său KV 464 în La major.

Partea a doua nu este un Scherzo, ci un Menuet. Este tot în La major, iar nota elegantă este continuată.

Lejeritatea adusă de Beethoven are ca scop divertismentul, fiind poate o infirmare a ideii că este mereu agresiv.

Orice suspiciune de "nepăsare" după audierea primei părți, infirmată de Menuet, este înlăturată definitiv în partea a 3-a - Andante cantabile - o temă cu variațiuni - unele dintre cele mai interesante din prima parte a creației beethoveniene. Tema în Re major este simplitatea însăși, dar de o uimitoarea frumusețe. Acesta este singurul set de variațiuni din ciclul de Cvartete op.18,

În finalul Cvartetului op.18 nr.5 în La major, în care se simte de asemenea aerul mozartian, se semarcă inventivitatea contrapunctică beethoveniană, precum și o textură originală a vocilor.

Cu ultimele pagini din Cvartetul op.18 nr.5 în La major de Beethoven, se încheie astăzi Ghidul melomanului începător. Pe data viitoare, când încheiem prezentarea acestui prim ciclu de cvartete publicate de marele compozitor german!

Andreea Chiselev