Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 23 februarie 2015

Publicat: luni, 23 Februarie 2015 , ora 8.36

Bine v-am regăsit, dragi ascultători!

Un nou serial dedicat melomanilor începători începe astăzi. Vom vorbi despre sistemul tonal și veți asculta pe parcursul a trei săptămâni, exemple din cunoscute lucrări scrise în fiecare tonalitate.

Ce este o tonalitate? Una dintre definiții o descrie drept fenomenul interdependenței și gravitației sunetelor către un centru determinat, denumit tonică.

Pe fiecare dintre cele 12 sunete (adică do do# re re# mi fa și așa mai departe) se pot construi câte o tonalitate majoră și una minoră, rezultând un total de 24 de tonalități.

Termenii major și minor denumesc modul - adica maniera în care sunt dispuse și organizate sunetele. Între două trepte ale gamei există două poziții de înălțime - tonul, adică secunda mare și semitonul - secunda mică. Vă dau exemplu în gama do major. Do re mi fa sol la si do. Avem două semitonuri - mi, fa și si do. Restul sunt tonuri - do re, re mi, fa sol și așa mai departe.

Dacă intervalul dintre treptele I și III este de terță mare, avem o gamă majoră, iar dacă același interval este o terță mică, modul este minor. Majorul este asociat în general cu emoții pozitive, cu veselia iar minorul cu tristețea, melancolia.

Din punct de vedere istoric, tonalitatea a urmat în creația muzicală după modurile medievale, pe care le-a înlocuit mai întâi în practică și apoi și în teorie. În anul 1722, în Franța apare Tratatul de armonie al lui Jean-Philippe Rameau, care pune bazele armoniei și fundamenteată științific întregul sistem tonal. Într-o altă lucrare a sa din 1750, Rameau consideră modul minor o variantă a majorului, dându le acestora și un sens estetic. Modul major este plin de vigoare, masculin, iar cel minor este mai delicat, dulce, moale - feminin.

Dualismul major-minor se impune definitiv datorită contribuției lui J. S. Bach prin lucrarea sa Clavecinul bine temperat - ce cuprinde preludii și fugi în toate tonalitățile majore și minore.

Ghidul melomanului începător se încheie aici, data viitoare ne întâlnim în lumea sonoră a tonalității Do major!


Andreea Chiselev