Arhivă : Recomandări Înapoi

Thomas Dausgaard - invitatul 'Poveștilor de succes ale muzicii', începând din 29 ianuarie

Publicat: vineri, 27 Ianuarie 2017 , ora 14.12

Thomas Dausgaard, unul dintre cei mai apreciați dirijori europeni, în momentul de față - invitatul "Poveștilor de succes ale muzicii", la Radio România Muzical. Stagiunea 2016-2017 înseamnă, în ceea ce-l privește, un periplu între Glasgow, Norvegia, Suedia, Seattle, în Statele Unite ale Americii (cu care dezvoltă un parteneriat de mare succes), la care se adaugă alte destinații din Europa și Canada.

Pe 1 februarie 2017, spre exemplu, Dausgaard conduce un program Brahms în în fruntea Orchestrei Simfonice BBC Scoția, la Glasgow. În 9 februarie - invitație la pupitrul Filarmonicii din Bergen, cu Behzod Abduraimov - solist. Pe 2 și 4 martie dirijează Orchestra Suedeză de Cameră iar pe 23 martie se întoarce la Glasgow. Își va încheia stagiunea la Seattle, cu un program integral Richard Strauss, pe 17 iunie.

Vorbim și despre popularitate și succes de piață, atunci când ne referim la dirijorul Thomas Dausgaard: spre exemplu, albumul său cu Simfonia a X-a de Mahler, înregistrată în compania Orchestrei Simfonice din Seattle, se înscrie în topul iTunes Best pe anul 2016 - clasament al cunoscutului portal întocmit atât pe criterii editoriale, cât și pe baza cifrelor de vânzări ale înregistrărilor în format digital. Un album catalogat ca "excepțional" de revista engleză Grammophone, "fabulous…îndrăzneț" de site-ul MusicWeb International, pentru ca "BBC Music Magazine" să-l găsească "un clasic al genului orchestral".

Joi, 17 septembrie 2015, Ateneul Român, ora 17,00 - reperele inițiale ale concertului pe care Orchestra Mozarteum din Salzburg dirijată de Thomas Dausgaard, cu pianistul Dan Grigore - solist îl avea de susținut în Festivalul "Enescu". Din cauza anulării unui zbor, însă, orchestra nu a mai putut ajunge la timp, iar concertul a fost amânat cu câteva ore, pentru 22 și 30 de minute. Totul a însemnat însă în acea zi mai mult răgaz pentru Thomas Dausgaard, inclusiv pentru a sta de vorbă cu noi, pentru "Poveștile de succes ale muzicii"; dovedindu-se, așa cum era de anticipat, un avocat seducător pentru cauza interpretării muzicale dar și unul dintre cei mai amabili și mai deschiși invitați ai noștri de până în prezent.

Iată ce spunea Thomas Dausgaar despre acea seară de la Ateneu: "Nu-mi pot imagina un loc în lume unde poți să amâni un concert pentru cinci ore și jumătate: să înceapă la 22,30 și să se termine la 1.15 noaptea! Și totuși, să aibă un asemenea public minunat! A fost foarte implicat încă de la început și ne-a data atâta energie! Și sala Ateneului - de asemenea: o intimitate atât de specială! Este ca Royal Albert Hall - dar fără galerii. Cu această formă rotundă e atât de primitoare și caldă! Este pur și simplu o bucurie să fii aici. Este uimitor!!!"

De vorbă cu dirijorul danez Thomas Dausgaard, așadar, în seria de interviuri-portret "Poveștile de succes ale muzicii", în 29 ianuarie, 5 și 12 februarie, de la ora 10,00, la Radio România Muzical!

text-align: justify;">

Ștefan Costache