Arhivă : Recomandări Înapoi

Rudolf Buchbinder - Interpretul zilei de 28 noiembrie la Arpeggio

Publicat: duminică, 27 Noiembrie 2016 , ora 18.18

La cei 70 de ani pe care îi împlinește pe 1 decembrie 2016, Rudolf Buchbinder este recunoscut de întreaga lume muzicală drept unul dintre cei mai importanți interpreți ai muzicii lui Beethoven. Integrala sonatelor pentru pian solo ale compozitorului clasic a putut fi ascultată în viziunea lui Buchbinder în nu mai puțin de 30 de orașe, dintre care amintim Munchen, Viena, Zurich, Hamburg și Buenos Aires. Studiul efectiv al acestor partituri a fost dublat și de o muncă de cercetare, Buchbinder numărând în colecția sa personală nu mai puțin de 18 ediții ale sonatelor despre care vă vorbeam. Pianistul este cunoscut publicului din România, datorită participărilor sale la Festivalul Internațional "George Enescu", prima dintre ele consemnată în 1970 alături de violonistul Henrky Szering.

Născut în anul 1946, Rudolf Buchbinder , pe care tocmai l-am ascultat ca interpret al Sonatei op.2 nr.1 în fa minor de l. Van Beethoven,s-a remarcat datorită talentului său încă din copilărie. La vârsta de 5 ani a devenit cel mai tânăr student din istoria Academiei de Muzică de la Viena, iar la 9 ani a susținut primul său concert, cu cronici favorabile. Un succes notabil îl obține doi ani mai târziu, când interpretează Concertul pentru pian și orchestră nr.1 de Beethoven. Rudolf Buchbinder devine elevul profesorului Seidelhofer la Viena și începe să culeagă o serie de distincții: Medalia Harriet Cohen Junior în memoria lui Dinu Lipatti și, în anul 1966, Premiul I la concursul Van Cliburn, în SUA. Treptat, Buchbinder devine cunoscut atât ca solist concertist, ca membru al Formației "Viena Trio", cu care a făcut turnee în întreaga lume, dar și alături de doi violoniști renumiți - Nathan Milstein și Henryk Szering.

Repertoriul său include - pe lângă muzica marilor clasici - și creații ale secolului 20, opțiune reliefată și în cele peste 100 de înregistrări realizate. Dintre acestea, integrala sonatelor pentru pian de Haydn a primit Marele Premiu al Discului. A înregistrat și lucrări rare, precum Variațiunile Diabelli, o lucrare compusă de 50 de muzicieni din Austria. Rudolf Buchbinder a declarat că preferă înregistrările realizate în timpul concertelor și recitalurilor, și nu imprimările de studio. În acest mod a apărut integrala concertelor pentru pian de Mozart, împreună cu Orchestra Simfonică din Viena, interpretate la Konzerthaus, în 1998. Un an mai târziu, în anul Strauss, în discografia sa a apărut discul Waltzing Strauss, ce cuprinde transpuneri pentru pian ale pieselor de gen semnate de celebrul compozitor. O altă serie de înregistrări importantă este cea a concertelor pentru pian de Brahms, realizate împreună cu Orchestra Concertgebouw din Amsterdam și de dirijorul Nickolaus Harnoncourt. O preocupare majoră a sa a constituit-o interpretarea în muzică a Noului Testament.

Rudolf Buchbinder este director artistic al festivalului ce se desfășoară în Austria, la Grafenegg, aproape de Viena.

Vă invităm să îl ascultați în ziua aniversării sale în emisiunea Arpeggio, începând cu ora 10.00, în opusuri de Beethoven, Schubert și Mozart. Audiție plăcută!

Monica Isăcescu