Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Romanian Chamber Orchestra - concert la Sala Radio

Publicat: luni, 4 Noiembrie 2019 , ora 0.31

În cadrul proiectului "Moștenitorii României muzicale" organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, a avut loc duminică, 3 noiembrie 2019, primul concert pe o scenă din București al Romanian Chamber Orchestra.

Ansamblul reunește muzicieni români de marcă și este format la inițiativa violonistului Alexandru Tomescu și violistului Ladislau Cristian Andriș - cei doi directori artistici.

"Sărbătorim în această seară România așa cum visăm, locul unde valoarea, profesionalismul și dedicarea sunt la ele acasă. Și, foarte important, cu sprijinul fiecăruia dintre noi."

Mesajul Cristinei Comandașu, managerul RRM, de la începutul primului concert susținut la București de Romanian Chamber Orchestra, un ansamblu ce reunește muzicieni români de marcă, format la inițiativa violonistului Alexandru Tomescu și violistului Ladislau Cristian Andriș - cei doi directori artistici. În concertul de ieri seară de la Sala Radio, Romanian Chamber Orchestra, cu Alexandru Tomescu în postura de concertmaestru, a fost dirijată de Cristian Măcelaru.

"Sigur, a fost prima dată când ne-am întâlnit, dar, lucrând cu mulți dintre ei în alte împrejurări înainte, știam la ce să mă aștept. A fost o experiență foarte frumoasă, foarte bogată din punct de vedere artistic. Întotdeauna am fost un mare iubitor de conversație prin muzică, în ideea că toți suntem pe punct egal ca artiști și putem să contribuim. De aceea, când este o orchestră mai mică, o orchestră de cameră mai redusă, e întotdeauna frumos să putem cu toții să avem un punct de vedere, care poate fi considerat, apreciat de tot ansamblul. Acesta proiect mi-a dar acest dar artistic. Pentru mine, un concert întotdeauna e un drum în două direcții - noi dăruim ceva publicului, dar așteptăm și înapoi atenția publicului și așteptăm și reacția publicului dacă se bucură de ceea ce au primit. Pentru noi întotdeauna e mai frumos când ceea ce facem, ce lucrăm, e apreciat, e înțeles, ceea ce cred că a fost evident și în seara aceasta."

Divertismentul de Béla Bartók, MikroDivertisment de Dan Variu - lucrare prezentată în primă audiție - și Serenada op. 48 în Do major de Piotr Ilici Ceaikovski au alcătuit programul interpretat de Romanian Chamber Orchestra și dirijorul Cristian Măcelaru.

"Un concert foarte reușit! Și ideea în sine este foarte reușită. Ne bucurăm să avem ocazia să vedem români care s-au afirmat pe alte plaiuri și fac cinste artei muzicale românești; chiar dacă poate nu toți s-au format aici, ne fac cinste. Iar piesele au fost foarte reușite, inclusiv prima audișie, care este o piesă deosebită."

"Sună foarte bine. E important că toți activează în orchestre de renume, fapt pentru care reușesc să aibă un sunet armonios."

"În afară de inițiativa care este excepțională, execuția a fost la foarte înalt nivel. O bucurie deosebită! Sperăm să mai avem ocazia..."

Concertul de ieri de la Sala Radio a încheiat seria de trei evenimente propusă de Romanian Chamber Orchestra, după prezențe ale ansamblului la Arad, în 1 noiembrie, și la Timișoara, în 2 noiembrie. Violistul Ladislau Cristian Andriș a vorbit despre acest turneu, la final de concert:

"Pentru noi, fiecare întoarcere acasă este un moment special. Probabil cele mai dificile concerte sunt acasă. Când concertăm pe toate scenele lumii evident că este o presiune, însă presiunea de a cânta acasă, unde sunt rădăcinile noastre, aduce o emoție specială și este foarte apropiat de sufletul nostru... să simțim nația noastră cum trăiește împreună cu noi momente speciale. De asta încercăm să dăruim ce am primit de la România înainte să plecăm unii dintre noi și ne simțim foarte bine acasă."

Cum arată viitorul Romanian Chamber Orchestra?

"Vă spun ceva în exclusivitate. Domnul Dorin Ioniță ne-a invitat în "Vară magică". Vom cânta pe 27 august la Ateneul Român. Este incredibil pentru noi că am fost atât de bine primiți! Și ieri, la Timișoara, am avut o sală sold-out. Pentru un ansamblu care concertează pentru prima oară să ai două săli pline este un lucru extraordinar și asta ne demonstrează că publicul românesc știe să aprecieze calitatea și înțelege foarte bine fenomenul."

Urmează, așadar, un nou concert al Romanian Chamber Orchestra - o invitație în cadrul Festivalului Vară Magică, ediția 2020, venită din partea organizatorului seriei - Dorin Ioniță, director general al Lanto Communication, prezent la concertul de ieri seară de la Sala Radio:

"Extraordinar! De data asta s-a văzut că românii pot fi uniți. Valorile românești se pot uni și pot face lucruri minunate. Nu știu cu ce pot să compar, dar poate fi un exemplu de urmat. Este extraordinar că aceste nume, nume mari - și nu dau nici un nume pentru că toți sunt buni - s-au unit și, iată, uniți, ce a putut să iasă! Sunt uluit!"

Primul concert de la București al Romanian Chamber Orchestra a fost comentat și de violoncelistul Marin Cazacu:

"Bucuria... imensă... acești tineri care au crescut în Orchestra Română de Tineret să-i văd cum activează acum într-o formulă profesionistă alături de un mare dirijor cum este Cristian Măcelaru... Deci, ingredientele erau perfecte ca să iasă un concert cu totul deosebit. Și așa a și fost. Sunt impresionat de faptul că evoluția lor, iată, poate să ofere într-un alt context acea dragoste și pasiune pentru muzică de care avem nevoie noi, spectatorii, și chiar și ei au nevoie, și cei care îmbrățișează această profesie, pentru că nimic în viață nu se face fără pasiune. iar aceste lucruri s-au dovedit în această seară prin implicare atât a lor, cât și a dirijorului. Muzica a fost selectată în așa fel încât să fie pe gustul tuturor, și așa a și fost, inclusiv acea lucrare în primă audiție de Dan Variu, un tânăr compozitor clujean. Bartok este unul dintre compozitorii care, iată, a știut să scrie pentru acest tip de ansamblu, iar ei l-au făcut într-un mod spectaculos, concertul terminându-se cu acea serenadă de Piotr Ilici Ceaikovski, arhicunoscută, dar a avut cu totul altceva, alt tip de emoție prin această combinație fantastică între un mare maestru - deși tânăr, cum este Cristian Măcelaru - și acești tineri pasionați de muzică. Un concert memorabil, zic eu, un concert de care sunt mândru că, iată, se lasă cu această dragoste permanentă pentru profesia de muzician de orchestră și sper să continue acest lucru și cu alte generații."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie