Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Reportaj - concertul care a marcat debutul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri

Publicat: marți, 28 Noiembrie 2017 , ora 14.26

„Avem șansa ca în lunile următoare să celebrăm 100 de ani de la înfăptuirea celui mai important act din istoria României moderne, unirea tuturor provinciilor istorice cu patria mamă. Unirea care a avut loc acum o sută de ani a marcat evoluția poporului român și este definitorie pentru identitatea noastră națională. Eu cred că sărbătoare centenarului trebuie să fie în primul rând despre unirea tuturor românilor. După o sută de ani trebuie să demonstrăm că suntem în continuare o națiune puternică, care să știe că doar împreună poate realiza marile idealuri.” – a spus Lucian Romașcanu, ministrul Culturii și Identității Naționale la concertul-eveniment care a marcat deschiderea oficială a manifestărilor culturale prilejuite de centenarul Marii Uniri din 1918.

Concertul, care s-a desfășurat pe scena Teatrului Național din București în 26 noiembrie 2017, a început cu Rapsodia română op.11 nr.2 în Re major a lui George Enescu și a fost susținut de Orchestra Română de Tineret condusă de unul dintre cei mai apreciați dirijori români ai momentului, Cristian Măcelaru. Din program au mai făcut parte lucrări binecunoscute de Bach, Puccini, Rogalski sau Ciprian Porumbescu.

Alături de Orchestra Română de Tineret, au mai fost prezenți pe scena Teatrului Național artiști români de renume, precum soprana Adela Zaharia, tenorul Ștefan Pop și violonistul Ștefan Tarara, dar și muzicieni străini de prestigiu, precum soprana Kristine Opolais, tenorul Piotr Beczala și violoniștii Julian Rachlin și Michael Barenboim.

„România, prin acest concert cultural, dă un mesaj cu totul special, în sensul că tot ceea ce au realizat oamenii în trecut, românii, a fost preluat de noi toți, beneficiem noi, cei de astăzi, iar tinerii care vor fi pe scenă trebuie să ducă mesajul mai departe. Artiști de talie internațională și români și străini omagiază împreună acești o sută de ani ai României moderne.” – a spus Marin Cazacu, directorul artistic al Orchestrei Române de Tineret.

La seara muzicală dedicată deschiderii Centenarului a participat și istoricul Adrian Silvan Ionescu: „Au fost piese de mare forță. Interpretarea - minunată a acestei orchestre de tineret sub bagheta dirijorului Măcelaru, care este deja un maestru. Într-adevăr, un debut strălucit al anului centenar. Sper să fie în continuare și anul la același nivel cu acest spectacol de început.”

De asemenea, la concert a fost prezent și scriitorul Matei Vișniec: „Concertul are o semnificație. Nu este un concert conceput în mod întâmplător pentru spectacol, pentru marele public, ci pentru începutul unei aniversări care se va întinde pe o anumită durată de timp și care ar trebui într-un fel să reunească toate energiile românilor. Această aniversare ar trebui să fie un moment de bilanț pentru noi, românii, să ne gândim la ceea ce am realizat până acum și la ceea ce am putea realiza de acum încolo. Este o sărbătoare a noastră, a tuturor. Indiferent din ce tabere politice facem parte, ce sensibilități putem avea unii și alții, acesta este un moment al unirii și ar trebui să fie marcat prin puțin mai mult entuziasm.”

Reportaj realizat de Dorina Rădulescu - Radio România Cultural